Sos brzoskwiniowy




Znakomity słodko - kwaśny sos brzoskwiniowy. Odkąd go zrobiłam, jest numerem jeden przy grillowaniu, a ulubiony sos BBQ poszedł w odstawkę. Jest idealnym dodatkiem do mięs, np. wieprzowiny i kurczaka, ale także do warzywnych szaszłyków  z serem halloumi. Dobrze się sprawdza jako marynata, ale także jako zamiennik popularnego keczupu. Gorąco polecam! Naprawdę warto go zrobić. Sos nabiera aromatu i głębszego smaku co najmniej dobę od zrobienia.
Przepis z książki Przetwory L. Atwood, R. Courchesne, R. Field.


 


Składniki ( na 2 litry sosu):
2kg brzoskwiń
60ml soku z cytryny
125ml oleju
1 duża cebula pokrojona w piórka
6 ząbków czosnku drobno posiekanych
330g brązowego cukru
250ml octu z białego wina
125ml whiskey
250ml sosu worcestershire
60g przecieru pomidorowego
2 łyżki świeżo startego imbiru
1 łyżka chilli w proszku
sól
pieprz


Przygotowanie:
Brzoskwinie zblanszować i obrać ze skórki, przekroić na pół, usunąć pestki i pokroić w plasterki. Owoce przełożyć do miski i wymieszać z sokiem z cytryny.
W dużym garnku podgrzać olej, dodać cebulę i smażyć ok. 10 minut aż zmięknie. Dodać czosnek i podgrzewać jeszcze minutę. Do garnka wrzucić brzoskwinie, wsypać cukier oraz wlać ocet i whiskey. Wszystko doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, następnie zmniejszyć płomień i gotować bez przykrycia ok. 30 minut. 
Po tym czasie sos zmiksować w blenderze, przełożyć do czystego garnka i wymieszać z imbirem, chilli, pastą pomidorową i sosem worcestershire. Sos doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze 10 minut. Gorący przełożyć do wyparzonych słoików i zapasteryzować.


1 komentarz:

  1. Zachwycające jest to pierwsze zdjęcie :). Sos oczywiście też, chętnie zrobię w wolnej chwili!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger