Ciasto kawowe z orzechami włoskimi



Przez ostatnie 2 dni pogoda nad morzem nas rozpieszczała. Pomimo wiatru cieszyliśmy się słońcem i bezchmurnym prawie niebem. Rzadkość to o tej porze, więc postanowiłam się wyspacerować na zapas. Dziś wszystko wróciło do normy, jest szaro, mokro i ciemno. Z zazdrością oglądam zdjęcia ośnieżonych stoków górskich i dałabym wiele, by tam teraz być. Niestety trzeba sobie jakoś radzić. To ciasto jest idealne na takie ponure dni - daje porządny zastrzyk kofeiny odpędzając senność. Nie jest słodkie, co mi bardzo pasuje. Z wyraźnym smakiem orzechów włoskich. No i polewa jest pyszna! Ciężko się powstrzymać od oblizywania łyżki ;)
Zmodyfikowany przepis z niemieckiego magazynu Land Idee Advents Backen.


Składniki (na formę 20x25cm):
2 jajka
125g cukru trzcinowego
100ml oleju (u mnie z orzechów włoskich)
50ml mleka
100ml espresso
75g zmielonych orzechów włoskich
175g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
50g posiekanych orzechów włoskich
50g posiekanej gorzkiej czekolady

Polewa:
100g białej czekolady
2 łyżki płynnej śmietanki 30%
1 łyżka espresso w proszku
1 łyżka likieru kawowego (np. Kahlua)


Przygotowanie:
 Formę o wymiarach 20x25cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Stale ubijając wlać najpierw olej, potem mleko i kawę. Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać z mielonymi orzechami. Sypkie składniki przesypać do mokrych i zmiksować do połączenia składników. Na sam koniec wmieszać orzechy i czekoladę. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 30 minut do suchego patyczka. Ostudzić.
Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietankę podgrzać i rozpuścić w niej kawę, ciepłą dodać do czekolady i wymieszać. Na koniec dodać likier. Lekko przestudzoną polewę wylać na ciasto i zostawić do zastygnięcia.


8 komentarzy:

  1. Ach, zjadłabym kawałek, pyszne połączenie i kusząca polewa!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekolada i orzechy - to jest to ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Baaaardzo ładne ciacho. Szaro i buro na zewnątrz, a u Ciebie tak przytulnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeśli coś jest orzechowe, to jak najbardziej mi się to bardzo podoba :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger