Karmelowy sernik z jabłkami i kruszonką




Dziś zapraszam na sernik w bardzo jesiennych klimatach. Kajmak i jabłka to połączenie, które bardzo mi przypadło do gustu po upieczeniu brioszek Rachel Khoo. Nic więc dziwnego, że postanowiłam te smaki przemycić do ukochanego sernika :) Nie jest on zbyt słodki, za to bardzo kremowy. Czas przygotowania wydłuża nieco pieczenie spodu, ale spokojnie możecie go zastąpić prostszym ciasteczkowym. Gorąco polecam!
Zmodyfikowany przepis z niemieckiego magazynu Lecker Bakery.


Składniki (na tortownicę o śr. 25-26 cm):
Wszystkie składniki masy powinny mieć temperaturę pokojową.
Spód:
100g miękkiego masła
50g cukru
3 jajka (żółtka i białka osobno)
125g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek mleka
szczypta soli

Masa sernikowa:
500g tłustego zmielonego twarogu
200g kwaśnej śmietany
100g cukru
3 jajka
40g mąki ziemniaczanej
170g masy krówkowej/kajmaku
3 kwaśne jabłka

Kruszonka:
75g zimnego masła
50g cukru
175g mąki pszennej
1 jajko


Przygotowanie:
Zaczynamy od kruszonki. Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z cukrem. Dodajemy masło pokrojone na kawałki i rozmącone jajko. Rozcieramy wszystko razem palcami do uzyskania grubej kruszonki. Schładzamy w lodówce w czasie przygotowywania reszty ciasta.
Spód. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dno tortownicy o śr. 25-26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem. Stale ubijając na małych obrotach miksera dodajemy po kolei żółtka i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i wlewamy mleko. Miksujemy krótko do połączenia się składników. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przekładamy ją do ciasta i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy i pieczemy 15-18 minut na złoty kolor.
W międzyczasie przygotowujemy masę sernikową. Do misy miksera wkładamy ser, śmietanę, cukier, jajka, mąkę i kajmak. Miksujemy wszystko razem krótko, tylko do połączenia się składników. Masę wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy 30 minut aż sernik nieco się zetnie z wierzchu.
Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w cienkie plasterki.
Delikatnie wyjmujemy ciasto z piekarnika, na wierzchu rozkładamy jabłka i rozsypujemy kruszonkę. Pieczemy jeszcze 20-25 minut. 
Sernik studzimy w wyłączonym piekarniku. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

5 komentarzy:

  1. Przepiękne zdjęcia. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia i jeszcze piękniejsze ciasto na nich :). Wrażenia smakowe też pewnie niezapomniane ;).

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyborny sernik :)
    Z masą krówkową muszę wypróbować, a akurat będzie okazja, bo luby ma urodziny i chciałam mu coś dobrego upiec. A jest wielkim fanem serników, z resztą jak ja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. izomorfia3
    Mój 18 sernik w tym roku :)
    Dziękuję za przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow! szaleństwo :) zazdroszczę zjedzenia tylu serników!

      Usuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger