Pomarańczowe ciastka z lawendą




Bycie systematyczną nie jest moją mocną stroną. Widać to również po blogu ;) Nie było mnie tu 2 miesiące, ale wychodzę z założenia, że nic na siłę. Chwilowo zajęły mnie inne sprawy. Prowadzić bloga nie miałam zwyczajnie ochoty. Wielu znajomych w między czasie pytało, czy zamykam Everyday Cooking. Nie, nie zamykam, a nawet myślę, że postów będzie teraz więcej, bo pogoda skutecznie nastraja do siedzenia w domu ;)
Dziś zapraszam na kruche ciasteczka z pomarańczą i lawendą. Bardzo mi smakowały, bo jestem wielką fanką ciastek wszelakich :) Wydawało mi się, że w przepisie jest za dużo lawendy, ale bez obaw, jej smak znakomicie się równoważy ze skórką pomarańczową i absolutnie nie dominuje (choć w trakcie pieczenia w domu robi się naprawdę lawendowo;)).
Przepis z niemieckiego magazynu Land Idee Advents Backen.


Składniki (40-50 sztuk):
150g miękkiego masła
120g brązowego cukru
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 jajko
2 łyżki suszonych kwiatków lawendy utartych w moździerzu
150g kaszy manny
100g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g posiekanych migdałów


Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem i skórką pomarańczy. Ubijając na małych obrotach miksera dodać jajko. Zmiksować na krem. 
Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać kaszę i lawendę, wymieszać.
Suche składniki dodać do masy maślanej. Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić 30 minut w lodówce.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość 5mm. Foremką wyciąć ciastka. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 12-15 minut na złoty kolor.
Upieczone ciastka ostudzić na kuchennej kratce. Przed podaniem ewentualnie oprószyć cukrem pudrem.

8 komentarzy:

  1. Ja również jestem wielką wielbicielką ciastek wszelakich, więc na pewno by mi zasmakowały:-) Już czuję ich zapach:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ach te zdjęcia... powaliły mnie a ciasteczka zauroczyły subtelnością :) zrobię na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetna stylizacja ! prosto i rustykalnie. ciekawi mnie połączenie pomarańczy z lawendą.
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. przepyszne!!! troche dałam mniej lawendy więc prawie jest nie wyczuwalna, następnym razem dodam więcej :) cudowna kompozycja smakowa :) dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobione i schowane bym raczyć mogla sie nimi tylko JA!!! hahaha :) pyszne, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :) następnym razem koniecznie spróbuj z większą ilością lawendy.

      Usuń
  6. Witam, chciałam zapytać gdzie można kupić suszone kwiaty lawendy ? Ostatnio spotykam sporo przepisów na słodkości z jej dodatkiem i chyba skuszę się na taki wypiek.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger