Skandynawskie ciasto bananowe




Uwielbiam roznoszący się po domu zapach ciasta bananowego! Wpływa na mnie kojąco i uspokajająco. Szczególnie lubię je piec, gdy za oknem robi się co raz chłodniej. Teraz przyszedł na to idealny moment. Zapraszam na kolejną wersję tego pysznego ciacha. Tym razem zmodyfikowany przepis z książki Nordic Bakery Cookbook, z dużą ilością przypraw. Polecam!



Składniki (forma na babkę o śr. 23cm):
150g miękkiego masła
200g brązowego cukru
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka mielonego imbiru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżeczki mielonego kardamonu
300g mąki pszennej
3 bardzo dojrzałe banany


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę na babkę o średnicy 23 cm wysmarować masłem.
Masło utrzeć z cukrem. Stale ubijając dodawać po jednym jajku aż powstanie gładki krem. 
Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, imbirem, cynamonem i kardamonem, wymieszać.
Suche składniki przesypać do masy maślanej i wymieszać. Na sam koniec dodać ugniecione na papkę banany i jeszcze raz wymieszać.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec ok. 1,5 godziny do suchego patyczka.
Podawać oprószone cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. Skandynawskie i do tego bananowe, czego chcieć więcej ;-) zrobiłabym od razu ale został 1 banan :(

    OdpowiedzUsuń
  2. mam banany! i co tu zrobić gdy z jednej strony ma się chęć na czekoladowo bananowe mufinki a z drugiej widzi się taką babkę bananową i to rodem ze Skandynawii??? ciężkie dzisiaj mnie decyzje czekają :P

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger