29 stycznia 2013

Pieczone udka kurczaka w jogurtowej marynacie z kuminem




Dawno na blogu nie gościło danie obiadowe. I choć w minionych miesiącach bynajmniej nie pościliśmy, a wręcz przeciwnie, jedliśmy sporo dobrych i nowych potraw, to jednak zima nie sprzyjała robieniu im zdjęć ;) Nie jestem nauczona jadać obiadów o wczesnych porach i raczej zawsze wypadają one u nas w porze wczesnowieczornej. Na szczęście powoli dni stają się co raz dłuższe, więc mam nadzieję, że częściej będą tu gościć posty obiadowe.
No to na początek bardzo pyszny kurczak, którego przygotowanie jest banalnie proste. Aromatyczne udka wspaniale się komponują ze słodko-kwaśną marchewką i pasternakiem. Kwaskowaty smak zawdzięczają one dodatkowi sumaku. Jeśli go nie posiadacie, możecie użyć cytryny. 
Przepis pochodzi z niemieckiego wydania Jamie Magazine.


28 stycznia 2013

Owsianka z daktylami i wodą z kwiatów pomarańczy




Nowy tydzień zaczynam kolejną wariacją na temat owsianki. Tym razem wersja nieco bardziej orientalna, inspirowana tym przepisem na kulki daktylowe. Bogactwo smaku zawdzięcza ona wodzie z kwiatów pomarańczy, a słodycz suszonym daktylom. Owsiankę dosłodziłam niewielką ilością miodu. Całość zwieńczyłam uprażonymi orzeszkami piniowymi, które doskonale pasują do daktyli. Gorąco polecam!


23 stycznia 2013

Sernik kasztanowy




Po zrobieniu tego ciasta kasztanowego został mi słoik pysznego słodzonego puree z kasztanów. Postanowiłam go wykorzystać do przygotowania kolejnego wypieku. Przeglądałam wiele przepisów i ciężko mi było się zdecydować. Myślałam o muffinkach lub tarcie. Jednak po głowie ciągle chodził mi sernik. Spróbowałam. Upiekłam go na bazie przepisu na sernik kajmakowy, na spodzie z herbatników i orzechów włoskich, zwieńczony polewą z gorzkiej czekolady. By prezentował się bardziej okazale ozdobiłam go owocami physalis, tzw. wiśniami peruwiańskimi. Są to bardzo wdzięczne owoce do dekoracji. W smaku przypominają coś pomiędzy pomidorem, kiwi i ananasem :) Są pyszne!
Sernik wyszedł rewelacyjny! Bardzo kremowy, mało słodki, o głębokim wyrafinowanym smaku. Gorąco polecam!


21 stycznia 2013

Crumble z jabłkiem i marcepanem




Crumble, czyli owoce zapiekane pod kruszonką to idealny deser do przygotowania na szybko. Nadają się do niego niemal każde owoce. U mnie po raz kolejny z jabłkami, ale tym razem z dodatkiem słodkiego marcepanu i migdałową kruszonką. To już czwarte crumble na blogu i zapewne nie ostatnie :)


18 stycznia 2013

Ciasto z kremem kasztanowym i bitą śmietaną



Kiedy na jakiś czas wypadnie się z blogowego obiegu ciężko jest znów wrócić. Nie pomaga w tym brak czasu i problemy ze sprzętem foto. Moje kolejne 50 mm wyzionęło ducha. Obiecałam sobie, że więcej nie kupię plastikowego obiektywu, jednak wciąż na drodze pojawiają się ważniejsze wydatki niż kupno porządniejszego. Z ciężkim bólem serca muszę pogodzić się na jakiś czas z obiektywem kitowym i liczyć, że dni za oknem będą co raz jaśniejsze.
Dziś zapraszam na pyszne ciasto kasztanowe wg przepisu Jamiego Olivera z książki Kulinarne wyprawy Jamiego. Jest proste, pyszne i bardzo słodkie, mimo że i tak zmniejszyłam ilość cukru. Pozostało mi jeszcze sporo puree z kasztanów, które zamierzam spożytkować w równie słodki sposób. Mam więc nadzieję, że na kolejnego posta nie będziecie czekać tak długo jak na tego :)