28 lutego 2013

Ciasteczka podwójnie orzechowe


Wczoraj porządkując foldery ze zdjęciami natknęłam się na te ciasteczka. Przyznam, że z sentymentu łza zakręciła mi się w oku. Zdjęcia pochodzą z maja ubiegłego roku i zostały zrobione na jachcie podczas naszego 2-osobowego rejsu. Ciasteczka te były obok 3 innych rodzajów naszym zastrzykiem energii w trakcie żeglowania. Ich smak będzie mi się już zawsze kojarzył z wiatrem i kołysaniem na fali :) Ciastka są pyszne i bardzo orzechowe. Dla wielbicieli orzechów arachidowych. Takich jak ja :)
Przepis z niemieckiego magazynu Lisa Kochen Backen:Sweet Dreams.


22 lutego 2013

Ciasto kokosowo - ananasowe




Zima wróciła, a ja niecierpliwie wyglądam wiosny, wycieczek rowerowych, świeżych warzyw i owoców. Pocieszam się, że do wiosny bliżej niż dalej, w końcu marzec za progiem :) Póki co staram się wprowadzić trochę słońca do domu kolorowymi kwiatami w wazonie i wypiekami. Zapraszam na ciasto z ananasem i kokosem, które orzeźwia i sprawia, że te ostatnie podrygi zimy trochę łatwiej znieść. Ciasto jest bardzo wilgotne, niezbyt słodkie i bardzo egzotyczne :)
Przepis z niemieckiego wydania Jamie Magazine.

12 lutego 2013

Bananowe pancakes z sosem fistaszkowym




Zapewne wielu z Was znana jest słynna kanapka Elvisa Presleya - sandwich z masłem orzechowym i bananami :) Bardzo ją lubię, a połączenie bananów i masła orzechowego uważam za jeden z lepszych zestawów śniadaniowych. W minioną niedzielę miałam na niego wielką ochotę, tylko chleba w domu nie było ;) Jak nie ma chleba to są pankejki albo owsianka. Tym razem padło na placki i to właśnie w presleyowskim stylu. Do klasycznego ciasta na pancakes dodałam pokrojone w plasterki banany, a jako sosu użyłam masła orzechowego wymieszanego z ciepłym mlekiem mniej więcej w proporcji 1:3. Wyszło pysznie! Jeśli macie ochotę na więcej słodyczy, możecie dodać nieco brązowego cukru do sosu. Polecam!


8 lutego 2013

Rogaliki z ciasta ziemniaczanego




Nie pałam jakąś przesadną miłością do pączków. Nie pamiętam kiedy je jadłam. W Tłusty Czwartek wybieram zawsze coś innego. Przeważnie są to drożdżowe rogaliki z marmoladą. W tym roku nie miałam jednak czasu na bawienie się drożdżami i wybrałam szybszą alternatywę - rogaliki z ciasta ziemniaczanego. Jakkolwiek to brzmi, nie bójcie się, ziemniaków w ogóle w nich nie czuć :) Za to z ciastem pracuje się szybko i bezproblemowo. Wałkuje się dobrze, a rogaliki świetnie wyrastają. Najlepsze są zaraz po ostygnięciu, ale i na drugi dzień dają radę :) I choć daleko im do prawdziwych drożdżowych, to jednak naprawdę dobry pomysł na szybki wypiek. Rogaliki nadziałam słodką marmoladą z płatków róż. 
Przepis wypatrzony u Doroty.


4 lutego 2013

Sernik bananowy



Poniedziałek warto rozpocząć czymś słodkim dla poprawy humoru :) U mnie znów sernik. Choć z wyglądu jest bardzo podobny do kasztanowego, to smak to już zupełnie inna bajka. Tym razem z bananami. Z dużą ilością tych dojrzałych owoców, więc sernik zdecydowanie dla takich ich amatorów jak ja :) Bardzo szybki w przygotowaniu stanowi świetną alternatywę dla popularnego chlebka bananowego. 
Przepis z bloga Moje Wypieki. Zmieniłam jednak spód, a polewę kajmakową zastąpiłam czekoladową.