Piwny chleb pszenno - żytni

Piwny chleb pszenno - żytni




Swój pierwszy chleb upiekłam jakieś 3 lata temu. Przyznam, że niewiele wtedy wiedziałam o gotowaniu i pieczeniu. Wiele dań wylądowało w śmieciach, a pieczywem mogłam wybijać szyby. Chleb zaczął mi wychodzić dość szybko. Udało mi się wyhodować własny zakwas, który służył mi dość długo. Dziś nie mogę sobie przypomnieć dlaczego porzuciłam zwyczaj wypiekania pieczywa. Jedno jest pewne: to była zła decyzja! Nie piekłam blisko 2 lata. Wróciłam za sprawą mamy przyjaciela, która podarowała mi słoiczek zakwasu. Jeden z najcudowniejszych prezentów jaki dostałam! Teraz w każdym tygodniu piekę 2 wielkie bochenki chleba na zakwasie. Część rozdaję bliskim, część mrożę. W międzyczasie odkrywam, że chleb na drożdżach też nie jest zły, a wręcz przeciwnie ;)
Dziś proponuję chlebek, który jest naprawdę bardzo prosty w przygotowaniu. Bez robienia zaczynu. Na drożdżach i jasnym piwie. Uprzedzam pytania, piwa w nim nie czuć ;) Korzystałam z niemieckiego przepisu i użyłam też niemieckiej mąki, bo mam takową możliwość (pszenna typ 1050 i żytnia typ 1150). U nas tych typów nie ma. Myślę więc, że z powodzeniem można je zastąpić pszenną chlebową typ 850 i żytnią typ 720. 
Przepis z niemieckiego magazynu Lecker Bakery.


Pesto z pieczonej papryki ze słoika

Pesto z pieczonej papryki ze słoika




Błyskawiczne pesto z pieczonej papryki ze słoika. Chętni mogą je oczywiście przygotować z samodzielnie upieczonej papryki. Doskonałe do makaronu lub jako pasta na kanapki. Charakteru zyskuje dzięki orzechom laskowym i świeżemu tymiankowi. Bardzo smaczne, polecam! 
Przepis z niemieckiego wydania Jamie Magazine, zmodyfikowany.


Sernik z daktylami, sezamem i wodą z kwiatów pomarańczy

Sernik z daktylami, sezamem i wodą z kwiatów pomarańczy




Uwielbiam eksperymentować z sernikami, zarówno tymi pieczonymi jak i na zimno. Uważam, że w serniku można zawrzeć smak jaki tylko się zamarzy. Pomysły często wpadają mi do głowy tuż przed samym zaśnięciem i bywa, że rano już o nich nie pamiętam ;) Chyba muszę zacząć trzymać notes przy łóżku! W każdym bądź razie o tym nie zapomniałam :) Sernik ten jak każdy tego typu jest prosty w wykonaniu. Jak zwykle należy pamiętać o kilku uwagach: składniki powinny mieć temperaturę pokojową, masy nie można miksować zbyt długo by jej nie napowietrzyć, sernik piec z kąpielą wodną i studzić w piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce. Dzięki temu będzie on idealnie kremowy i nie popęka.
Smak tego sernika zdecydowanie zadowoli koneserów chałwy. Jest delikatnie sezamowy dzięki dodaniu jego ziarenek do spodu i sezamowej pasty tahini do polewy. W masie zdecydowanie króluje smak wody z kwiatów pomarańczy, którą bardzo lubię. Sernik prawie w całości słodzony jest musem z suszonych daktyli, który przygotowuje się w kilka chwil. Po spróbowaniu masy zdecydowałam się ją dosłodzić cukrem trzcinowym, ale tylko dlatego, że nie miałam w domu więcej daktyli, inaczej zrobiłabym więcej musu.
Wymyślając własne przepisy zawsze się stresuję czy efekt końcowy zadowoli podniebienia innych. Sernik przeszedł pozytywną ocenę kilku osób, więc dzielę się nim także z Wami i obiecuję, że w tej materii jeszcze trochę zdziałam :)


Gorąca czekolada z whiskey

Gorąca czekolada z whiskey




Dziś usłyszałam w radio, że wiosna ma przyjść na święta... Uwierzę jak zobaczę, bo póki co nic tego nie zapowiada. Co chwilę sypie śnieg, słońca jak na lekarstwo, a chodniki przypominają bagna. Mam już naprawdę dość i jeśli nie muszę, nie wychodzę z domu. Wyjątkiem jest codzienny bieg, na który cudem jeszcze staram się wykrzesać resztki energii. Więc czekam na tą wiosnę z utęsknieniem poprawiając sobie nastrój podgryzaniem czekolady lub jej piciem :)
Czekolada, którą Wam dziś proponuję właściwie przypomina bardziej kakao, nie jest gęsta, za to bardzo rozgrzewająca dzięki procentom ;) Jeśli wolicie bardziej treściwą wersję, zwiększcie ilość kostek czekolady. 
Przepis z niemieckiego wydania Jamie Magazine.


Warzywny sok z imbirem

Warzywny sok z imbirem



 Zima nie odpuszcza :( Sypało u nas całą noc i sypie dalej. Nie miałabym nic przeciwko takiej pogodzie jakieś 2 miesiące temu, ale teraz? Myślę, że już każdy ma dość zimy, a każdy kolejny dzień to ten z cyklu: byle do wiosny! Kiedy wiosenne owoce wydają się póki co sennym marzeniem, ratuję się tym co jest pod ręką, by tylko dostarczyć organizmowi cennych witamin. Co więc powiecie na porcję zdrowia w szklance? Sok z buraków, marchwi, selera i jabłek oraz rozgrzewającego imbiru. Przepis z książki Ulubione warzywa Pana Wilkinsona, ze znacznie zmniejszoną ilością imbiru (w oryginale aż 100g!).

Tarta z czerwoną cebulą, buraczkami i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą, buraczkami i serem feta



Zapraszam na kolejny wytrawny wypiek. Tym razem w roli głównej czerwona cebula z dodatkiem gotowanych buraczków. Cebulę dusimy do miękkości na maśle i oliwie, na sam koniec wyciągając jej naturalną słodycz przy użyciu dobrego octu balsamicznego i miodu. Zarówno do cebuli jak i buraczków znakomicie pasuje świeży tymianek i ser feta z mleka owczego. I oczywiście orzechy! W tym przepisie znajdują się one w cieście i muszę przyznać, że jest ono obłędne. Mimo stosunkowo małej ich zawartości, ciasto ma wyraźny orzechowy smak i jest bardzo kruche. Trochę to komplikuje życie przy krojeniu, ale przecież na tym polega urok tarty. Polecam!
Przepis z książki Kuchnia Wegetariańska autorstwa Nicoli Graimes lekko zmodyfikowany.


Kokosowe pancakes z bananem

Kokosowe pancakes z bananem




Kolejna bardzo udana wariacja na temat pankejków. Zamiast mleka krowiego do ciasta dodałam mleko kokosowe. Dzięki niemu placuszki zyskały głęboki smak kokosa, a przy tym pozostały delikatne i puszyste. Podałam je z usmażonym na maśle bananem, bo akurat miałam go w domu, ale sprawdzą się też inne owoce. Myślę, że w sezonie letnim obowiązkowo muszę ich spróbować ze świeżymi malinami. Zdecydowałam się na totalną rozpustę podając sos czekoladowy przygotowany z gorzkiej czekolady oraz mleka kokosowego. Dla dodatkowego podbicia smaku całość posypałam wiórkami kokosowymi. Naprawdę pysznie! Polecam na weekendowe śniadanie :)

Smażone tofu z sosem satay

Smażone tofu z sosem satay




Bardzo lubię sos satay i grillowane kawałki kurczaka nabite na szpadki. Przyznam jednak, że w ostatnim czasie mięso jemy niezwykle rzadko, głównie ze względu na jego jakość. Jakiś czas temu w Złym Mięsie we Wrocławiu jadłam tofu w sosie orzechowym. Pomysł mi się spodobał, aczkolwiek sos był dla mnie trochę za rzadki, a i chętniej widziałabym kawałki tofu na talerzu obok, a nie pływające w nim. Postanowiłam przygotować tofu tak jak kurczaka i podać z sosem satay. Tofu miało być na patyczkach do szaszłyków, ale zapomniałam je kupić :) Jest to świetna wegańska alternatywa dla mięsnego satay. Tofu zyskuje bogaty smak dzięki marynacie, a podane z ogórkiem i ananasem świeżość. Tak przygotowane tofu to również świetny pomysł na wegańskie menu imprezowe. Gorąco polecam!
Zmodyfikowany przepis na klasyczne satay Billa Gringera z książki Najlepsze dania Billa. Sosu spokojnie wystarczy na więcej porcji, więc można zrobić z połowy składników.

Crostata z kozim twarożkiem i buraczkami

Crostata z kozim twarożkiem i buraczkami



Kocham duet koziego sera i słodkich buraczków! Często jadam z nimi kanapki, dodając sałatę i orzechy. Tym razem postanowiłam pójść krok dalej i przygotować crostatę. Wyszło rewelacyjnie! Obłędnie kruche ciasto, lekki kozi twarożek z dodatkiem miodu, cienkie plasterki buraczka, a wszystko okraszone dobrą oliwą, świeżym tymiankiem i orzeszkami pini. Bardzo bardzo pysznie i aromatycznie! Crostatę przygotowuje się szybciej niż tradycyjną tartę, a i ciasto jest moim zdaniem lepsze. Smakuje dobrze na ciepło, ale na zimno jako prowiant piknikowy sprawdza się równie znakomicie. Gorąco polecam.


Burgery z czarnej fasoli

Burgery z czarnej fasoli




Uwielbiam takie wegańskie burgery, bo są zdrowe i naprawdę godnie zastępują mięso. Zwłaszcza, że zdobycie dobrego mięsa nie jest dziś wcale takie proste. Sezon grillowy i piknikowy tuż tuż, więc zachęcam do wypróbowania. Przepis z niemieckiego wydania Jamie Magazine. Przy okazji polecam też te burgery z ciecierzycy.
A jutro zapraszam na bloga po przepis na fantastyczną crostatę z buraczkami :)

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger