24 kwietnia 2013

Kruche ciasteczka cytrynowe z makiem




Bardzo kruche ciasteczka cytrynowe. Szybkie w przygotowaniu, bez wyrabiania i wałkowania. Suche składniki mieszamy z roztopionym masłem, ciasto chłodzimy, formujemy kuleczki i pieczemy 12 minut. Bardzo proste prawda? Mi najlepiej smakują maczane w gorącej herbacie :)
Zmodyfikowany przepis z niemieckiego wydania Jamie Magazine. Zmniejszyłam ilość cukru i skórki z cytryny, w całości zastąpiłam biały cukier trzcinowym i dodałam suchy mak.


23 kwietnia 2013

Kawowy sernik na zimno z Baileys




Wreszcie przyszła prawdziwa wiosna, a wraz z nią chęć na zimne desery :) Wiosną i latem porzucam myśl o sernikach pieczonych na rzecz tych na zimno właśnie. Na blogu możecie znaleźć przepisy m.in. na serniki na zimno z truskawkami, malinami czy jagodami. Na owoce te przyjdzie nam jeszcze poczekać. Zachęcam więc do spróbowania tego sernika kawowego z likierem Baileys. Zależało mi na uzyskaniu niezbyt słodkiej masy, za to mocno alkoholowej. Ponieważ Baileys znakomicie pasuje do kawy, postawiłam na  jej akcenty w spodzie i kremie. Choć na pierwszy rzut oka lista składników wydaje się długa, to przygotowanie sernika naprawdę nie jest zbyt pracochłonne. Deser niestety do dietetycznych nie należy. Czy wiedzieliście, że 100ml likieru Baileys zawiera aż 350 kcal?! Myślę jednak, że raz na jakiś czas można sobie pozwolić na takie szaleństwo :) Gorąco polecam!


22 kwietnia 2013

Sałatka z fenkułem i wędzoną makrelą




Wiem, że na prawdziwe nowalijki jeszcze chwilę musimy poczekać, ale przyznam, że nie mogę się oprzeć pysznym wiosennym sałatkom. No bo jak tu nie myśleć o świeżych warzywach, gdy za oknem słoneczne dni i 20 stopni ciepła. Też macie wrażenie jakby zaraz po styczniu nastał maj, a nawet czerwiec? :) Tylko coś jeszcze mało zielono ;)
Sałatka powstała w skutek utylizacji tego co miałam w lodówce i bardzo nam przypadła do gustu. Fenkuł znakomicie pasuje do wędzonej ryby, pomidorki koktajlowe i miodowy winegret dodają słodyczy, a rzodkiewka nieco zaostrza smak. Polecam!


17 kwietnia 2013

Krem z batatów z imbirem i masłem orzechowym




Kto by pomyślał, że dodanie do zupy masła orzechowego tak urozmaici jej smak :) Jest pyszna! Myślę, że pomysł ten sprawdzi się zarówno w tym kremie z batatów, jak i marchewki czy dyni. Polecam! 
Przepis z książki Kate McMillan Smaczne zupy.


11 kwietnia 2013

Ciasto cappuccino




 Szybkie i proste ciasto, które przygotowuje się jak brownie. Może nie wygląda zbyt okazale, ale jest bardzo smaczne. Intensywnie kawowe i niezbyt słodkie. Idealne do popołudniowej małej czarnej :) Gorąca polecam! Przepis z niemieckiego wydania Jamie Magazine.
A jutro robię coś pysznego z Irish Cream, więc po weekendzie znów będzie słodki wpis.

9 kwietnia 2013

Pieczone przepiórki z frytkami z batatów i pasternaku




To moje pierwsze bliskie spotkanie z przepiórką. O dziwo nie miałam żadnych oporów przed jej zjedzeniem, ale ukochany już tak ;) Nie zdobył się na obgryzienie malutkich udek, które moim zdaniem są najsmaczniejsze. Jak smakuje przepiórka? Myślę, że naprawdę bardzo podobnie do kurczaka, choć zdaję sobie sprawę, że ta kupiona w markecie jest daleka od świeżej. 
Tak czy inaczej, uważam, że to znakomity pomysł na obiad dla gości, z pewnością bardzo efektowny. Niestety moje przepiórki nie przypiekły się tak jak chciałam, a kuperki mają dość blade, ale obawiałam się, że wyjdą zbyt suche. 
Do mięsa podałam frytki z batatów i pasternaku, bo akurat zalegały w lodówce, a także najprostszą wersję duszonej czerwonej kapusty. Polecam!


5 kwietnia 2013

Ciasto marchewkowo - orzechowe bez tłuszczu




To już trzecie ciasto marchewkowe na blogu, ale zupełnie inne niż poprzednie. Bez masła i oleju, za to z dużą ilością jajek. I choć po upieczeniu pachnie trochę jak omlet, zapewniam, że tak nie smakuje :) Dominują w nim przede wszystkim orzechy laskowe. Świeże ciasto nie jest suche, ale z racji tego, że nie ma tłuszczu, warto je trzymać pod przykryciem. Zdecydowałam się nieco odchudzić oryginalną polewę zastępując maślany krem zmielonym twarogiem słodzonym niewielką ilością miodu. Polecam!
Zmodyfikowany przepis z niemieckiego magazynu Lecker Bakery.