29 maja 2013

Burgery z czerwonej fasoli i marchewki




Dla niektórych właśnie zaczyna się długi weekend :) Jeśli planujecie grilla i szukacie pomysłu na coś dobrego dla wegetarian, polecam przygotować te burgery. Są pyszne i godnie zastąpią najlepszego kotleta ;) Znakomite w bułce, ale i z dodatkami na talerzu, np. z ryżem czy jak u mnie - z frytkami z batatów. Do podania plastry świeżego ogórka, mango i obowiązkowo słodki sos chilli. Pycha!
Zmodyfikowany przepis z niemieckiego magazynu Slowly Veggie!.
Przy okazji zajrzyjcie też po przepisy na inne wegetariańskie burgery:
i

28 maja 2013

Dżem rabarbarowy z pomarańczą




Póki co tegoroczna produkcja dżemów idzie zgodnie z planem :) W słoikach zamknęłam już dwa dżemy rabarbarowe. Teraz czekam na truskawki, aż będą słodsze i tańsze (choć panujący ziąb jakoś tego nie zapowiada). Mam nadzieję, że nie opuści mnie zapał i na koniec lata będę mogła pochwalić się pokaźną spiżarką. Jeśli kolejna zima będzie tak długa jak ostatnia, przyda się sporo słodkich słoiczków. 
A więc dziś dżem, który powstał jako drugi, ale na bloga trafia pierwszy. Połączenie rabarbaru i pomarańczy poznałam dzięki tym tartaletkom i przypadło mi do gustu na tyle, że postanowiłam zamknąć je pod wieczkiem :) Dżem jest pyszny i dość kwaskowy. Jeśli wolicie słodszy, dajcie więcej cukru.


27 maja 2013

Szparagi smażone z tofu i groszkiem cukrowym




Bardzo szybkie danie z woka, którego przygotowanie zajmuje ok. 15 minut + ok. 20 minut marynowania. Tofu smażymy razem z marynatą, chilli i czosnkiem na złoty kolor, dodajemy szparagi, groszek i smażymy jeszcze ok. 5 minut aż warzywa będą ugotowane, ale nadal chrupkie. Bardzo smaczne!

24 maja 2013

Tartaletki z twarożkiem, rabarbarem i pomarańczą




Rabarbar lubię, ale przyznam, że do tej pory był przeze mnie traktowany trochę po macoszemu. Nie poświęcałam mu zbyt wiele uwagi pośród innych wiosenno - letnich owoców. Często brakowało mi inspiracji na jego wykorzystanie. W tym roku jest inaczej. Smakuje mi jak nigdy, a głowa kipi od myśli, co tu jeszcze zrobić. Wszystkich pomysłów pewnie nie zrealizuję, ale skrzętnie je zapisuję - jak nie teraz, to za rok :) Udało mi się jednak przygotować kilka pysznych deserów, a na gazie właśnie pyrkocze pierwszy dżem tego sezonu i z pewnością nie ostatni :)
Dziś zapraszam na pyszne tartaletki słodko - kwaśne z wyraźnie pomarańczową nutą. Ciasto kruche zrobiłam z mąki pełnoziarnistej i brązowego cukru. Nadzienie to serek twarogowy wymieszany z miodem i otartą skórką z pomarańczy. Na to rabarbar i obłędny pomarańczowy karmel wg pomysłu Jamie Olivera. Bardzo udane połączenie! Ciasta nie podpiekałam wcześniej i mimo tego nie namokło, wyszło idealnie kruche. Pewnie to zasługa dodania kaszy manny do serka. Dzięki niej nadzienie szybko się ścina i jest bardzo zwarte. Polecam!


23 maja 2013

Kruche ciasto migdałowe z rabarbarem i marcepanem




 Korzystam z dobrodziejstw wiosny ile się tylko da :) W kuchni królują szparagi i rabarbar! To moje pierwsze ciasto rabarbarowe w tym sezonie. Obowiązkowo musiało być z kruszonką. Skorzystałam ze znanego mi przepisu, który wielokrotnie już modyfikowałam i wypróbowywałam z innymi owocami. Jest szybki i banalnie prosty, a ciasto wcale nie wypada blado na tle klasycznych ucieranych placków z rabarbarem, no i ta kruszonka <3
Zdecydowałam się zmniejszyć ilość cukru w cieście na rzecz tartego marcepanu, który rozsypałam na spodzie i przykryłam warstwą kwaśnego rabarbaru. Te dwa smaki znakomicie się uzupełniają. Gorąco polecam! :)
Na podstawie tego przepisu.

9 maja 2013

Makaron z białymi szparagam i oliwą truflową




Szparagowego szaleństwa ciąg dalszy :) Dziś makaron z białymi szparagami, pleśniowym serkiem kozim i bardzo ważnym akcentem jakim jest oliwa truflowa! Ona i białe szparagi to duet idealny. Jeśli go jeszcze nie znacie, pora to zmienić. Makaron dodatkowo posypałam płatkami sera pecorino i lekko podprażonym suchym makiem, który również znakomicie się tu wkomponował. Polecam!


8 maja 2013

Sałatka z białymi szparagami i jajkiem w koszulce



  
 Uwielbiam maj za soczystą zieleń w przyrodzie, kwitnące bzy i szparagi! Są już rodzime, ale póki co tylko białe. Przyznam, że wolę zielone i niecierpliwie na nie czekam, ale białymi też nie pogardzę. Królują u mnie od 3 dni, dziś też będą :) Wczoraj zajadaliśmy się tą sałatką - lekką, wiosenną i zdrową.
Inspiracją był dla mnie przepis z niemieckiego magazynu Slowly Veggie!, ale dość mocno go zmodyfikowałam. Polecam :)