Lody herbaciano - lawendowe

Lody herbaciano - lawendowe




Wstyd się przyznać, ale moja maszynka do lodów na swój debiut czekała długo, bo co najmniej 1,5 roku. W ubiegłym roku lato nie zachęcało mnie jakoś specjalnie do produkcji lodów. Tegoroczne upały już jak najbardziej. Na pierwszy ogień poszły lody z herbatą Earl Grey i lawendą według pomysłu Sophie Dahl z książki Na każdą porę. Smak mnie bardzo zainteresował i koniecznie musiałam go spróbować. Nie zawiódł mnie. Lody są mało słodkie i delikatne, niemal pieszczą kubki smakowe. Jak na pierwszy raz uważam je za bardzo udane. Gorąco polecam :) 
Lody można przygotować również bez maszynki.


Jogurtowe ciasto z jagodami

Jogurtowe ciasto z jagodami




Tegoroczny lipiec pod względem pogody jest niesamowity. Nie pamiętam takiego lata. Nie wiem jak w innych rejonach Polski, ale w Świnoujściu od blisko 3 tygodni nie opuszcza nas słoneczna aura i prawdziwie letnie temperatury. Nie marnuję czasu na siedzenie w kuchni. Wybieram szybkie obiady i desery. I choć miałam wielką ochotę na szwedzkie bułeczki z jagodami J. Olivera, postanowiłam porzucić pomysł zabawy z ciastem drożdżowym. Poszłam na skróty korzystając już ze sprawdzonego przepisu na ciasto jogurtowe wzbogacając je o skórkę pomarańczy, kardamon i kruszonkę. Nie oszukujmy się, daleko mu do pięknie pachnącego drożdżowego, ale i tak wszystkim smakowało. Polecam tym, którzy tak jak ja pragną szybkich wypieków :)


Kurki w śmietanie

Kurki w śmietanie




 Klasyka, czyli kurki w śmietanie z cebulą i natką pietruszki. Koniecznie do zrobienia w sezonie. Szybkie, proste i pyszne. I choć nie przepadam zbytnio za dużą ilością natki pietruszki, jadłam aż uszy mi się trzęsły, bo kurki pasują do niej idealnie.
Przepis z książki Kulinarne wyprawy Jamiego, lekko zmodyfikowany.


Tarta jagodowa

Tarta jagodowa




Jagody to zdecydowanie moje ulubione letnie owoce. Jem je w ogromnych ilościach. Kocham mieć fioletowy język, wtedy znów czuję się jak dziecko :)
Ta tarta jest dla takich samych jagodożerców jak ja. Owoców w niej jest całe mnóstwo, chyba nawet więcej niż ciasta. Mi to bardzo pasuje i uważam taką tartę za lepszą niż jagodzianka.
Do ciasta zamiast wody dodałam 4 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu. Nie jest on bardzo wyczuwalny, śmiało można więc go zastąpić właśnie wodą i dodać jeszcze 2 łyżki cukru.
Już nie raz pisałam, że nie przepadam za zbyt słodkimi wypiekami, dlatego też do jagód dodałam tylko 3 łyżki cukru. Amatorom słodyczy doradzam dodać go wedle własnych upodobań.
Tartę kroiłam, gdy była jeszcze lekko ciepła, stąd środek pozostał jeszcze trochę płynny, jednak po całkowitym ostygnięciu jagody nie wyciekają.


Sałatka z ryżem, łososiem i fasolką na ostro

Sałatka z ryżem, łososiem i fasolką na ostro




Lato to czas kiedy zdecydowanie częściej jemy sałatki. Świeże warzywa teraz smakują najlepiej i są naprawdę tanie. Można przebierać i wybierać. Dziś fasolka szparagowa w nieco orientalnym wydaniu - w sałatce z ryżem i łososiem, z dodatkiem nerkowców i ostrego sosu z chilli i imbirem. Miszmasz tego, co miałam w lodówce :)


Grillowana karkówka w miętowej marynacie

Grillowana karkówka w miętowej marynacie




Wracam po zupełnie niezamierzonej 3-tygodniowej przerwie. Na chwilę wypadłam z blogowego obiegu, gdyż najzwyczajniej w świecie zachłysnęłam się latem i każdą wolną chwilę spędzałam na rowerze, grillowaniu i spotkaniach z przyjaciółmi. W tym czasie byłam też na bakier z aparatem, który zdążył się już nieco przykurzyć ;) Wczoraj usłyszałam kilka miłych słów na temat bloga i mojej pasji, które zdopingowały mnie do ruszenia tyłka ;) Więc oto jestem z mocno zaległym postem i obietnicą poprawy :)
Mięta jest doskonałym dodatkiem do jagnięciny i jeśli macie do niej dostęp, koniecznie wypróbujcie ten przepis właśnie z nią. Ja niestety takiej okazji nie mam, więc musiałam zadowolić się wieprzową karkówką. Jednak nie ma tego złego, bo karkóweczka w takiej postaci smakuje równie wybornie. Podałam ją w towarzystwie ogórkowej raity i chlebków pita. Prawdziwa letnia uczta idealna na grilla w dobrym towarzystwie :) Zmodyfikowany przepis z książki Grillowanie Rachel Lane.
A propos mięty, w tym tygodniu po raz kolejny dostałam prezent od mamy przyjaciela. Tym razem były to 2 torby świeżej mięty cytrynowej i pieprzowej, z której przygotowałam syrop i chutney. Przepisami podzielę się niebawem.


Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger