Babeczki z musem jabłkowym i kremem cynamonowym

Babeczki z musem jabłkowym i kremem cynamonowym




Nie wiem jak Wy, ale ja w ostatnich dniach poczułam pierwszy powiew wczesnej jesieni. Może to stwierdzenie na wyrost, ale nie ma co się oszukiwać, nim się obejrzymy przyjdzie wrzesień. Dni stają się co raz krótsze, a noce chłodniejsze. I tu nad morzem turystów też mniej. Ogarnęła mnie chwilowa melancholia, która skłoniła do przygotowania tych babeczek w nieco jesiennej już szacie - maślanych w smaku, nadzianych musem jabłkowym słodzonym miodem z nutą rozmarynu i przykrytych pierzynką kremu z mascarpone i śmietany doprawionego cynamonem. Naprawdę pyszne połączenie smaków! 
Ciasto na babeczki jest puszyste i wilgotne. Użyłam musu jabłkowego z tego przepisu. Gotowałam go z gałązkami świeżego rozmarynu i miodem, a potem zagęściłam niewielką ilości mąki ziemniaczanej.
Babeczki piekłam w nieco większych tekturowych foremkach.


Sos brzoskwiniowy

Sos brzoskwiniowy




Znakomity słodko - kwaśny sos brzoskwiniowy. Odkąd go zrobiłam, jest numerem jeden przy grillowaniu, a ulubiony sos BBQ poszedł w odstawkę. Jest idealnym dodatkiem do mięs, np. wieprzowiny i kurczaka, ale także do warzywnych szaszłyków  z serem halloumi. Dobrze się sprawdza jako marynata, ale także jako zamiennik popularnego keczupu. Gorąco polecam! Naprawdę warto go zrobić. Sos nabiera aromatu i głębszego smaku co najmniej dobę od zrobienia.
Przepis z książki Przetwory L. Atwood, R. Courchesne, R. Field.


Mus jabłkowy

Mus jabłkowy




 Nabyłam ostatnio kolejną wspaniałą książkę kucharską: Przetwory autorstwa Lisy Atwood, Rebecci Courchesne i Ricka Reld. Jak sam tytuł wskazuje rzecz ma się o przetworach :) W książce znaleźć można ponad 130 przepisów na słodkie dżemy i marmolady, marynowane warzywa, salsy i czatneje, czy ciekawe sosy do mięs. Jest w niej też kilka pomysłów na to jak odmienić codzienne masło, miód czy alkohol kilkoma dodatkami (np. miód imbirowo - kardamonowy, gin morelowo - tymiankowy czy wódka rabarbarowa). Przy niektórych przetworach znajduje się przepis lub dwa na jego przykładowe wykorzystanie. Ponadto w książce nie brakuje porad i wskazówek na temat przygotowywania przetworów, ich pasteryzacji, itp. Uważam, że warta jest swojej ceny i stanowi przydatną pozycję na półce z książkami.
Wykorzystałam z niej już dwa przepisy, a ten mus jabłkowy jest pierwszym z nich. Jest niesłodki, z bardzo małą ilością cukru. Dzięki temu można go użyć zarówno do słodkich ciast, jak i jako dodatek do mięsa, np. pieczonej wieprzowiny. Mój mus ma koralowy kolor, gdyż użyłam odmiany z czerwoną skórką - jabłek nie obieramy, ale na koniec przecieramy przez sito. Pomocny będzie tu przecierak. Przepis nieco zmodyfikowałam.


Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger