19 września 2013

Chili con carne




Chili con carne to danie rodem z Meksyku. Jest idealne na obecną pogodę, bo mocno syci i rozgrzewa. W internecie można znaleźć wiele wariacji na jego temat. Moje chili to lekko zmodyfikowana wersja Jamiego Olivera z książki Każdy może gotować. Niestety nie miałam kolendry, więc podałam je z natką pietruszki. Do tego gotowany ryż, gęsty jogurt naturalny i limonka do skropienia. Pysznie i aromatycznie.


18 września 2013

Czekoladowe ciasto z korzennym syropem




Między jednym wyjazdem a drugim ten tydzień spędzam w domu. W końcu mam czas na planowanie i gotowanie. Sprzyja temu jesienne ochłodzenie, które powoduje, że wylegiwanie się pod kocem z kubkiem herbaty wydaje się być jeszcze bardziej przyjemne. A kiedy na dodatek ma się pod ręką takie pyszne ciacho, to błogostan jest już całkiem blisko ;)
Ciasto jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Ma w sobie sporo dobroczynnego kakao, a polane korzennym syropem z procentami mocno rozgrzewa. Gorąco polecam!
Przepis z niemieckiego wydania Jamie Magazine.