Skandynawskie ciasto bananowe

Skandynawskie ciasto bananowe




Uwielbiam roznoszący się po domu zapach ciasta bananowego! Wpływa na mnie kojąco i uspokajająco. Szczególnie lubię je piec, gdy za oknem robi się co raz chłodniej. Teraz przyszedł na to idealny moment. Zapraszam na kolejną wersję tego pysznego ciacha. Tym razem zmodyfikowany przepis z książki Nordic Bakery Cookbook, z dużą ilością przypraw. Polecam!


Ciasto kawowe z orzechami włoskimi

Ciasto kawowe z orzechami włoskimi



Przez ostatnie 2 dni pogoda nad morzem nas rozpieszczała. Pomimo wiatru cieszyliśmy się słońcem i bezchmurnym prawie niebem. Rzadkość to o tej porze, więc postanowiłam się wyspacerować na zapas. Dziś wszystko wróciło do normy, jest szaro, mokro i ciemno. Z zazdrością oglądam zdjęcia ośnieżonych stoków górskich i dałabym wiele, by tam teraz być. Niestety trzeba sobie jakoś radzić. To ciasto jest idealne na takie ponure dni - daje porządny zastrzyk kofeiny odpędzając senność. Nie jest słodkie, co mi bardzo pasuje. Z wyraźnym smakiem orzechów włoskich. No i polewa jest pyszna! Ciężko się powstrzymać od oblizywania łyżki ;)
Zmodyfikowany przepis z niemieckiego magazynu Land Idee Advents Backen.


Karmelowy sernik z jabłkami i kruszonką

Karmelowy sernik z jabłkami i kruszonką




Dziś zapraszam na sernik w bardzo jesiennych klimatach. Kajmak i jabłka to połączenie, które bardzo mi przypadło do gustu po upieczeniu brioszek Rachel Khoo. Nic więc dziwnego, że postanowiłam te smaki przemycić do ukochanego sernika :) Nie jest on zbyt słodki, za to bardzo kremowy. Czas przygotowania wydłuża nieco pieczenie spodu, ale spokojnie możecie go zastąpić prostszym ciasteczkowym. Gorąco polecam!
Zmodyfikowany przepis z niemieckiego magazynu Lecker Bakery.

Pomarańczowe ciastka z lawendą

Pomarańczowe ciastka z lawendą




Bycie systematyczną nie jest moją mocną stroną. Widać to również po blogu ;) Nie było mnie tu 2 miesiące, ale wychodzę z założenia, że nic na siłę. Chwilowo zajęły mnie inne sprawy. Prowadzić bloga nie miałam zwyczajnie ochoty. Wielu znajomych w między czasie pytało, czy zamykam Everyday Cooking. Nie, nie zamykam, a nawet myślę, że postów będzie teraz więcej, bo pogoda skutecznie nastraja do siedzenia w domu ;)
Dziś zapraszam na kruche ciasteczka z pomarańczą i lawendą. Bardzo mi smakowały, bo jestem wielką fanką ciastek wszelakich :) Wydawało mi się, że w przepisie jest za dużo lawendy, ale bez obaw, jej smak znakomicie się równoważy ze skórką pomarańczową i absolutnie nie dominuje (choć w trakcie pieczenia w domu robi się naprawdę lawendowo;)).
Przepis z niemieckiego magazynu Land Idee Advents Backen.

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger