Chlebek bananowy z masłem orzechowym i czekoladą




To czwarty już i chyba najlepszy chlebek bananowy na blogu. Myślałam, że w tej kwestii nie da się już wiele więcej wymyślić, a jednak dodatek masła orzechowego sprawił, że ciasto bananowe zyskało dla mnie nowy lepszy smak. Musicie koniecznie go spróbować, bo banany, masło orzechowe i czekolada zawsze do siebie pasują! :)
Zmodyfikowałam nieco przepis ze strony Tidy Mom. Zmodyfikowałam, bo szukając przelicznika amerykańskiego cup na gramy znalazłam tak wiele sprzecznych miar, że w końcu postanowiłam zrobić ciasto na wyczucie. I wyszło! Pyszne wyszło :)




Składniki (na formę keksową 27x8 cm):
110g miękkiego masła
200g cukru trzcinowego
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1/2 laski wanilii
125ml masła orzechowego
3 średnie bardzo dojrzałe banany
120ml mleka
330g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1,5 łyżeczki cynamonu
75g posiekanej gorzkiej czekolady


Przygotowanie:
 Formę keksową o wymiarach 27x8 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Masło utrzeć z cukrem na krem. Stale miksując na małych obrotach miksera dodawać po kolei jajka, po każdym dokładnie miksując. Kiedy uzyskamy gładką masę dodać wanilię, masło orzechowe, banany rozgniecione tłuczkiem do ziemniaków i mleko. Dokładnie zmiksować.
Do innej miski przesiać mąkę z sodą, solą i cynamonem, wymieszać z czekoladą. 
Suche składniki przesypać do mokrych i wymieszać łyżką tylko do połączenia składników. Nie miksować! Ciasto nie ma być gładkie, ale przypominać te na muffinki.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec 75 minut lub dłużej do suchego patyczka. Smacznego!

3 komentarze:

  1. chlebki bananowe mogę w każdych ilościach i każdej formie! piękny! i pyszny na pewno Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie zliczę chlebków bananowych, które przewinęły się przez moją kuchnię. Za to z masłem orzechowym jeszcze nie robiłam i chyba muszę to nadrobić. :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger