Ciasto czekoladowe z migdałami



 Obłędne podwójnie czekoladowe ciasto idealne na chandrę :) Już mały kawałek skutecznie podnosi poziom endorfin. Czekoladowy serek jest pyszny i nie wierzę, że nie wyliżecie po nim miski ;) Ciasto bardzo podobne do brownie z chrupiącym akcentem w postaci uprażonych migdałów. Czas pieczenia dostosujcie do efektu jaki chcecie uzyskać. Ja miałam ochotę na wilgotne ciasto lepiące się do łyżeczki i brudzące buzię czekoladą.
Zmodyfikowany przepis z niemieckiego magazynu Lecker Bakery.




Składniki (tortownica o śr. 24 cm):
150g masła
175g gorzkiej czekolady (70% kakao)
4 jajka
180g mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
200g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
150g blanszowanych migdałów, posiekanych

Polewa:
200g serka śmietankowego typu Twój Smak
75g gorzkiej czekolady (70% kakao)
2 łyżeczki kakao 
 60g cukru pudru


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Tortownicę o średnicy 24cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Posiekane migdały wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 10-15 minut aż się przyrumienią. Ostudzić.
Masło i 175g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić i zmiksować z jajkami. W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym, solą i migdałami. Suche składniki przesypać do czekoladowej masy i zmiksować krótko do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec 30 minut. Ostudzić.
Przygotować serek. 75g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Serek zmiksować z cukrem pudrem i kakao, a następnie z rozpuszczoną czekoladą. Udekorować ciasto i odstawić na ok. 30 minut. Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Idealne . Uwielbiam zestawienie orzechów i czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda wprost obłędnie!!! daj kawałek.... pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  3. intensywnie czekoladowe, pycha! ♥

    OdpowiedzUsuń
  4. prawdziwa czekoladowa rozkosz.. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękne! Wygląda niesamowicie smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Baaardzo czekoladowo-zachęcające!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger