Kawowe muffiny z czekoladą



 Połączenie kawy i czekolady uważam za jedne z bardziej atrakcyjnych zimową porą. Dziś najszybszy przepis na jego wykorzystanie, czyli muffiny z książki Cynthii Barcomi I love baking (lekko zmodyfikowany).


 


Składniki (na 12 sztuk):
120g roztopionego i ostudzonego masła
1 jajko
250ml mleka
350g mąki pszennej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
2 łyżeczki mielonej kawy
1/2 łyżeczki cynamonu
150g brązowego cukru
100g posiekanej gorzkiej czekolady


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, kawą i cynamonem. Dodać cukier i wymieszać. W drugiej misce ubić trzepaczką masło z jajkiem i mlekiem. Mokre składniki przelać do suchych, wymieszać krótko do połączenia się składników. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i jeszcze raz wymieszać. Ciasto rozłożyć do przygotowanych papilotek. Piec 20-25 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić na kuchennej kratce. Smacznego!


2 komentarze:

  1. mam słabość do muffin a tu jeszcze z moim ulubionym połączeniem:) są piękne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do mnie to połączenie też bardzo przemawia :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger