Placki z gotowanych ziemniaków




 Placki, które dziś proponuję to prosty pomysł na wykorzystanie gotowanych ziemniaków pozostałych z obiadu z dnia poprzedniego. Są pyszne. Przypieczone z zewnątrz, miękkie i delikatne w środku. Są nieco podobne do podhalańskich moskoli, jednak prostsze w wykonaniu i do usmażenia na zwykłej patelni. Placki podałam z kwaśną śmietaną, wędzonym łososiem i koperkiem, ale znakomicie będą smakować podane z gulaszem.




Składniki (na ok. 15 placków):
650g ziemniaków
2 jajka rozkłócone
4 łyżki maślanki
4 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
olej


Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić.
Ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać jajka, maślankę i mąkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać.
Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju. Kłaść na niej po jednej łyżce ciasta. Na tym etapie placków nie rozpłaszczać, bo będą się kleiły do łyżki. Kiedy zrumienią się od spodu przełożyć je szpatułką na drugą stronę i wtedy rozpłaszczyć. Placki obrócić jeszcze raz, by brzegi ładnie się przypiekły. 
Podawać od razu z wybranym dodatkiem. Smacznego!

3 komentarze:

  1. ..pyszny pomysł..mam wszystko co trzeba, włącznie z odpowiedzią na pytanie..Kochanie,co dzisiaj na obiad?

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie placuszki. :) Robiłam podobne, ale następnym razem na pewno podam je, za Twoim śladem, z wędzonym łososiem. Czuję, że to będzie pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger