Zielony koktajl ze szpinaku



Szpinak ze względu na dużą zawartość szczawianów nie jest wskazany do spożywania w nadmiarze. Jednak, że jem go zdecydowanie za mało, postanowiłam sobie zaaplikować porządną dawkę. Jeszcze jakiś czas temu pewnie nikt by mnie nie przekonał do wypicia takiego koktajlu. Myślałam, że tego po prostu nie da się wypić. A jednak, nie dość, że się da, to jeszcze wybornie smakuje! Decydującą rolę odgrywa tu słodki banan i świeży sok jabłkowy, które neutralizują ziemisty smak szpinaku. Polecam od czasu do czasu wypić sobie taką witaminową bombę :)
Przepis z książki J. Olivera 15 minut w kuchni.




Składniki (na 3 porcje):
1 duży banan pokrojony w plasterki (najlepiej wcześniej zamrożony)
200g szpinaku baby
250ml świeżego soku jabłkowego
sok z 1 limonki


Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger