Pomarańczowe muffiny z czekoladą




W końcu trochę się zmobilizowałam i wzięłam do roboty. Tych, którzy pytali dlaczego blog zmniejszył obroty, zapewniam, że to się zmieni. Na publikację czeka sześć przepisów, więc ten tydzień będzie wyjątkowo płodny. Poza tym dni są co raz dłuższe, światła więcej, a ja stałam się wreszcie posiadaczką statywu, więc częściej będę sięgać po aparat :)
Dziś zaczynam od szybkiego przepisu na muffiny. Muszę przyznać, że obok muffinek z jabłkami i kruszonką te będą również moimi ulubionymi. Wiadomo, że pomarańcza i czekolada zawsze dobrze się dogadują :) Ponadto babeczki pięknie pachną i są bardzo delikatne. Początkowo chciałam zrezygnować z suszonej moreli, ale okazało się, że świetnie tu pasuje. Szczególnie polecam bardzo miękkie morele.
Przepis z książki Cynthii Barcomi Let's Bake.


 


Składniki (na 12 sztuk):
 390g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
65g białego cukru
65g cukru trzcinowego
125ml oleju, np. rzepakowego
125ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
125ml maślanki
1 duże jajko
120g posiekanej gorzkiej czekolady
75g posiekanych miękkich suszonych moreli


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
Do jednej miski przesiać mąkę proszkiem do pieczenia, sodą i  z solą.
W drugiej misce ubić trzepaczką olej z jajkiem, sokiem i skórką pomarańczy, maślanką oraz cukrem.
Płynne składniki przelać do suchych i wymieszać krótko łyżką do połączenia się składników. Na koniec wmieszać czekoladę i morele.
Ciasto rozłożyć do przygotowanych papilotek. Piec 25-30 minut do suchego patyczka. Studzić na kratce.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam wypieki na maślance. Moim zdaniem to właśnie dzięki niej są tak puszyste i delikatne. Smakowite zdjęcia- z resztą jak zawsze, a muffiny mega apetyczne!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger