Wegańskie burgery z czerwonej fasoli



Wegańskie burgery zagościły u mnie na dobre. Zakochałam się w nich na tyle, że postanowiłam nawet sprawić sobie książkę The Best Veggie Burgers on the Planet. Gdy do mnie dotrze, to dopiero zacznie się eksperymentowanie :) Tym bardziej, że wiosna zbliża się wielkimi krokami (u mnie nad morzem pojawiły się już biedronki i kleszcze!), a takie burgery to idealny prowiant wycieczkowo - piknikowy. Pomysł na dzisiejsze burgery zaczerpnęłam z bloga Zielenina, ale wprowadziłam parę zmian, wliczając w to metodę przygotowania. Do burgerów użyłam kaszy bulgur, bo akurat miałam ją w domu, ale nada się także ryż. By zaoszczędzić czasu użyłam kupnych pakowanych próżniowo gotowanych buraków. Burgery piekłam w piekarniku, bo nie chciało mi się stać przy patelni ;) Wyszły chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Burgery można podać na talerzu lub w bułce jak u mnie. Znakomicie smakowały z ajwarem, surówką z czerwonej kapusty (na którą też podaję przepis) i świeżym ogórkiem.


 




2 komentarze:

  1. Wyglądają też na wyjątkowo udane śniadanie w pracy ;) i kiedy ostatnio jadłam ajwar, wieki temu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada strasznie apetycznie,)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger