Błyskawiczna sałatka z kaszą kuskus i szparagami




Już są! Z roku na rok kocham je co raz mocniej. Myślę, że w najbliższych tygodniach będą u mnie gościć bardzo często. Szparagowy sezon uważam za otwarty! :) No dobra, nie tylko szparagowy ;) W tym roku dzięki sprzyjającym okolicznościom pogodowym również sezon grillowy zaczęliśmy wcześniej niż zwykle. Przez ostatnie 2 tygodnie grillowaliśmy 3 razy i cóż mogę rzec? Chcę więcej!
Dzisiaj propozycja na szybką sałatkę, której przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 15 minut. Kuskus, szparagi, zielony groszek, pestki dyni i ser feta. Kilka składników, a efekt zachwycający. Sałatka znakomicie pasuje jako dodatek np. do grillowanej ryby. Wisienką na torcie jest skropienie jej już na talerzu niewielką ilością oliwy truflowej. Znakomicie podkręca smak szparagów, zatem spróbujcie się w nią zaopatrzyć.


 


Składniki (na 4-6 porcji):
150g kaszy kuskus
pęczek (500g) zielonych szparagów
100g mrożonego zielonego groszku
100g uprażonych płatków dyni
100g sera feta
2 łyżki oliwy
sok z 1/2 limonki
sól
pieprz
garść liści bazylii
garść liści mięty
oliwa truflowa do podania

 
Przygotowanie:
Zagotować wodę w czajniku na kuskus. W średniej wielkości garnku zagotować osoloną wodę na szparagi. Do dużej miski wsypać kuskus i szczyptę soli.
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce i pokroić na ok. 3-4 cm kawałki. Główki odłożyć na bok.
Wodą z czajnika zalać kuskus w misce nieco ponad jego poziom, przykryć talerzem i odstawić na kilka minut.
Szparagi wrzucić do gotującej się wody. Gotować 5-6 minut w zależności od grubości szparagów. Na minutę przed końcem wrzucić główki, a po 30 sekundach groszek. Warzywa od razu przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania.
Kuskus rozdzielić widelcem, dodać warzywa, pestki dyni i pokruszony ser feta. Wszystko wymieszać z 2 łyżkami oliwy, sokiem z limonki i posiekanymi ziołami. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z oliwą truflową do skropienia. Smacznego!

1 komentarz:

  1. U mnie dzisiaj kasza jaglana na słodko, ale na kuskus też się muszę skusić :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger