Chrupiąca granola czekoladowa




Dawno nie robiłam domowej granoli i przyznam, że zapomniałam już jakie to proste i szybkie. Kiedyś przed włożeniem do słoika mieszałam ją z suszonymi owocami. Dziś wybieram wersję bez nich, wychodząc z założenia, że gdy będę miała ochotę zawsze mogę je dodać. Jednak zbliża się sezon na świeże owoce, więc to w ich towarzystwie polecam śniadanie. Znakomicie będą pasować truskawki, ale i dostępny cały rok banan. Granola jest pyszna, bardzo chrupiąca i czekoladowa. O niebo lepsza niż kupne płatki. Nie oszukujmy się jednak, zawartość czekolady i cukru nie czyni jej wcale dietetyczną ;) Mimo wszystko polecam, bo zasmakuje nawet dzieciom.
Zmodyfikowany przepis z niemieckiego magazynu Mutti.


 


Składniki:
125ml wody
125g cukru trzcinowego
100g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
3 łyżki płynnego miodu
500g płatków owsianych
200g grubo posiekanych orzechów laskowych
100g wiórków kokosowych


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
Do rondla z grubym dnem wlać wodę i wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas poruszając garnkiem aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę i miód. Mieszać aż czekolada się roztopi. Odstawić.
W dużej misce wymieszać płatki owsiane, orzechy i wiórki. Dolać czekoladowy syrop i dokładnie wymieszać aż każdy płatek pokryje się czekoladą. Wyłożyć równomiernie na przygotowaną blachę. Piec 20 minut. Po tym czasie lekko przestudzić. Granola będzie zbita w całość. Należy ją połamać na kawałki i piec jeszcze 20 minut, w połowie mieszając. Wyjąć z piekarnika, zostawić do całkowitego ostudzenia i przełożyć do szczelnej puszki lub słoika.

3 komentarze:

  1. na stałe wejdzie do naszego jadłospisu! tak pysznej granoli nie jadłam juz dawno! lekka, nie za słodka i bajecznie chrupie :) dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przypadła do gustu :) U mnie znika w zastraszającym tempie :P

      Usuń
    2. u mnie wszyscy jedzą na śniadanie, kolację i do pojadania, i na deser na sucho, też znika! jeszcze raz dziękujemy :)

      Usuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger