Ciasto z rabarbarem i malinami




 Po 2 tygodniach deszczu wczoraj w Świnoujściu w końcu słońce wyszło zza chmur na dłużej niż 5 minut. Mimo dość zimnego wiatru pół dnia spędziliśmy spacerując. Dzień był fantastyczny, dodatkowo zakończony nocnym bieganiem. Dziś pogoda jeszcze lepsza i zamierzamy ją wykorzystać do cna. Ponoć jutro znów ma się zacząć psuć, więc dziś pakujemy auto i przed weekendem pracy chcemy popływać kajakiem. Oby pies był równie entuzjastycznie nastawiony ;)
Tymczasem zapraszam dziś na kolejne ciasto z rabarbarem + dodatkowo z malinami (mrożonymi oczywiście). Sama się zdziwiłam jak to razem zagrało. Ciasto jest miękkie i delikatne, z całym mnóstwem owoców, obficie posypane cynamonem i cukrem pudrem. Pyszne i proste!


 


Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm):
2 duże jajka
150g cukru
75g roztopionego masła
150ml kwaśnej śmietany
200g mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
 szczypta soli
4 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 kg rabarbaru
1 szklanka mrożonych malin
2 łyżki cynamonu


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Rabarbar umyć, odciąć końce i pokroić w ok. 1/2 cm plasterki.
Jajka ubić z cukrem zwykłym  i waniliowym na puszysty jasny krem. Zmniejszyć obroty miksera i stale miksując dodawać po 1 łyżce masła wymieszanego ze śmietaną. Do innej miski przesiać mąkę z sodą oczyszczoną i solą, dobrze wymieszać. Suche składniki przesypać do misy miksera i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką tylko do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Rabarbar i maliny wymieszać z cynamonem i rozłożyć równomiernie na cieście delikatnie dociskając. Piec 60 minut do suchego patyczka. 
Podawać oprószone cukrem pudrem. Smacznego! 


1 komentarz:

  1. o, nie słyszałam nigdy o wersji ciasta z rabarbarem z cynamonem. Wygląda fantastycznie, trzeba bedzie spróbować:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger