Energetyczne kulki z suszonych fig i orzechów




 Lubicie podjadać między posiłkami? Wybieracie zdrowe przekąski czy kupne batoniki? Ja sklepowe słodkości omijam szerokim łukiem. Słodkich batonów nie jadłam blisko 10 lat. Nie piję coli i innych słodzonych napojów. Czekoladę jadam tylko gorzką. Nie stołuję się w popularnych sieciach fast foodowych. Jednym słowem staram się jeść zdrowo i domowo. Niestety nie zawsze dietetycznie. Moją największą słabością są ciasta, których do tej pory piekłam dużo i równie dużo zjadałam. Kiedy cyferki na wadze z miesiąca na miesiąc wskazywały większą wartość postanowiłam się nieco ogarnąć. W najbliższym czasie na blogu będzie więcej propozycji na zdrowe przekąski, koktajle owocowe, itp. Nie wiem jakie będą efekty, ale samopoczucie już mam lepsze, a powrót do biegania tylko w tym pomaga.
A więc dziś pyszne energetyczne kulki z suszonych fig, mieszanki orzechów i płatków owsianych. Nie sądziłam, że aż tak mi zasmakują. Kulki można przechowywać w lodówce do 2 tygodni, ale wątpię by tyle wytrzymały ;)
Jeśli chcecie przygotować kulki jeszcze szybciej, zamiast prażyć samemu orzechy, możecie nabyć gotową mieszankę w Lidlu na stoisku z bakaliami.
Źródło: niemiecki magazyn Lecker Veggie.


 


Składniki (na 15 kulek):
100g miękkich suszonych fig
75g mieszanki prażonych orzechów (u mnie laskowe, nerkowce i migdały)
50g masła
1 łyżka płynnego miodu
4 łyżki płatków owsianych


Przygotowanie:
Figi pokroić na kawałki, przełożyć do miski i zmiksować blenderem ręcznym na gładką masę. Orzechy posiekać. Masło roztopić w rondlu, dodać miód, płatki owsiane, orzechy i figi. Wszystko wymieszać aż dobrze się połączy. Odstawić do ostygnięcia. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć na desce jedna obok drugiej i schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Kulki można przechowywać w szczelnym pudełku w lodówce przez 14 dni. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. uwielbiamy takie kulki, u nas najczęściej z daktyli :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z daktyli też będą na blogu i z moreli :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Raczej nie z/w na konsystencję. Poza tym trzeba by te kulki od razu zjeść, bo świeże figi szybko się psują.

      Usuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger