Szwedzkie ciasto z rabarbarem i kardamonem




W ostatnim czasie udało mi się dość mocno ograniczyć pieczenie i przyznam, że byłam z siebie dumna. Między posiłkami starałam się podjadać zdrowo, robiąc pożywne koktajle lub chrupiąc orzechy. Wiedziałam jednak, że nie oprę się pokusie z chwilą, gdy na straganach zaczną pojawiać się sezonowe pyszności. Przed weekendem zajadaliśmy się pierwszym ciastem z rabarbarem. Jest ono bardzo proste w przygotowaniu. Miękkie i aromatyczne dzięki kardamonowi. Co prawda nie wyrasta zbyt wysoko, ale nie ma mowy o zakalcu. 
Zmodyfikowany przepis z tej strony.


 


Składniki (tortownica o śr. 24 cm):
składniki powinny mieć temperaturę pokojową
2 duże jajka
150g cukru trzcinowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
180g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka mielonego kardamonu + 1/2 do posypania rabarbaru
100ml śmietanki 30%
100g roztopionego masła
1/2 kg rabarbaru
50g migdałów w płatkach lub słupkach


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Rabarbar umyć, odciąć końce i pokroić w ok. 1/2 cm plasterki.
Jajka ubić z cukrem trzcinowym i waniliowym na puszysty jasny krem. Do innej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i kardamonem, dobrze wymieszać. Suche składniki przesypać do kremu jajecznego i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką tylko do połączenia się składników. Masło wymieszać ze śmietanką i przelać do ciasta. Znów krótko i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Rozłożyć na nim równomiernie kawałki rabarbaru delikatnie dociskając. Posypać resztą kardamonu i migdałami. Piec 45-60 minut, do suchego patyczka. 
Podawać oprószone cukrem pudrem. Smacznego!


3 komentarze:

  1. Wygląda naprawdę smakowicie. U mnie za oknem akurat pada i jest tak średnio przyjemnie więc chętnie sięgnęłabym po kawałek....

    OdpowiedzUsuń
  2. przecudowne!!! skusiłabym się na kawałek na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda genialnie! polecam artykuł na temat rabarbaru

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger