Tofunese




Zapraszam dziś na tofunese, czyli wegańską wersję sosu bolognese. Jak sama nazwa wskazuje, mięso zastępuje tutaj tofu, a ser siekane migdały. Danie przygotowuje się błyskawicznie i jest znacznie uproszczone. Mi przypadło do gustu głównie dlatego, że jest dużo lżejsze niż jego mięsny oryginał. Polecam nie tylko weganom ;)
Przepis z niemieckiego magazynu Mutti, lekko zmieniony.


 


Składniki (na 4 porcje):
1 cebula
3 duże ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
400g naturalnego tofu
6 łyżek koncentratu pomidorowego
150ml wytrawnego czerwonego wina
2 puszki krojonych pomidorów
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 czubata łyżeczka cukru
sól 
pieprz

Do podania:
ugotowany makaron spaghetti
50g posiekanych uprażonych migdałów
świeża bazylia lub oregano


Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić rozgniecione tofu i smażyć ok. 3-5 minut co jakiś czas mieszając. Dodać cebulę i czosnek i smażyć jeszcze 5 minut. Wymieszać z koncentratem pomidorowym. Wlać wino i pomidory. Zagotować. Dodać oregano, tymianek i cukier. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia ok. 15 minut aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem spaghetti, migdałami i świeżymi ziołami. Smacznego!


2 komentarze:

  1. oj ale apetycznie wygląda, ślinka cieknie
    zapraszam na penne ze szpinakiem w sosie śmietanowym

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam dania z pastą, a jak spaghetti to tylko z sosem salsa mexicana develey, to moje małe, pyszne odkrycie, gorąco polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger