Curry z kalafiorem i ananasem




To curry chodziło za mną odkąd kupiłam ostatnią książkę Jamiego Oliver'a 15 minut w kuchni. Ze zrobieniem go postanowiłam jednak poczekać do momentu aż na straganach pojawi się polski młody kalafior. No i się doczekałam :) Co prawda użyłam nieco innych przypraw (czarną gorczycę zastąpiłam czarnuszką, a kozieradkę dobrą przyprawą curry), ale wyszło idealne! Słodycz ananasa przełamuje pozostałe smaki i pasuje tutaj znakomicie. Bardzo polecam!


 


Składniki (na 4 porcje):
1/2 większego lub 1 mały młody kalafior
2 łyżki oleju
1 czubata łyżeczka nasion czarnej gorczycy (u mnie czarnuszka)
1 czubata łyżeczka nasion kozieradki (u mnie curry)
1 czubata łyżeczka kurkumy
1 mała garść suszonych liści limonki Kaffir
1 kawałek imbiru wielkości kciuka
2 duże ząbki czosnku
1 cebula
1 czerwona papryczka chilli
2 duże dojrzałe pomidory (np. malinowe)
1 puszka mleka kokosowego (400ml)
1 puszka ciecierzycy (400g)
1 puszka krojonego ananasa (230g)
sok z 1/2 limonki
sól
pieprz
świeża kolendra/natka pietruszki/dymka

Do podania:
ugotowany z goździkami ryż basmati
opieczone chlebki naan lub pity
miętowy jogurt:
- 1/2 pęczka mięty
- sok z limonki
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól


Przygotowanie:
Kalafiora umyć i pokroić na drobne kawałki. Cebulę, czosnek i papryczkę chilli drobno posiekać. Imbir obrać i zetrzeć na tarce.
W woku rozgrzać olej. Dodać przyprawy i liście limonki. Mieszając smażyć ok. 1 minuty. Następnie dodać cebulę, czosnek, chilli i imbir. Smażyć kolejną minutę. Dodać grubo pokrojone pomidory. Kiedy się rozpadną i całość zacznie przypominać pastę dodać kalafiora. Wymieszać aż kawałki równomiernie pokryją się pastą. Do woka wlać mleko kokosowe, dodać odcedzoną ciecierzycę i ananasa wraz z zalewą. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut.
W międzyczasie ugotować ryż z goździkami (10 goździków na 300g ryżu), opiec chlebki i przygotować jogurt. Miętę utrzeć w moździerzu na pastę. Wymieszać z jogurtem, doprawić sokiem limonki i solą do smaku.
Gotowe curry doprawić solą, pieprzem i sokiem limonki. Podawać z dodatkami posypane kolendrą, natką pietruszki lub dymką. Smacznego!


1 komentarz:

  1. Ja też ostatnio robiłam curry z ananasem. I zupę, i makaron.. kalafior jest super ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger