Energetyczne kulki z suszonych moreli i wiórków kokosa




Pomysł na kolejne kulki mocy jak nazywa je mój luby. Tym razem z suszonych moreli i wiórków kokosa. Zdrowa przekąska, którą warto mieć w lodówce na wypadek nagłego spadku energii. Zapraszam również po przepis na kulki z suszonych fig (klik).
Źródło: niemiecki magazyn Lecker Veggie.


 

Składniki (na ok. 20 kulek):
200g miękkich suszonych moreli
35g płatków owsianych
10 łyżek wiórków kokosowych
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki syropu z agawy

Przygotowanie:
 Morele pokroić na kawałki, przełożyć do miski i zmiksować blenderem ręcznym na gładką masę. Płatki owsiane i 4 łyżki wiórków uprażyć na suchej patelni. Kiedy wiórki zaczną brązowieć dodać olej kokosowy i syrop z agawy, wymieszać. Zawartość patelni dodać do owoców, dosypać kolejne 4 łyżki nieuprażonych wiórków. Wszystko wymieszać aż dobrze się połączy. Odstawić do ostygnięcia. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać je w pozostałych 2 łyżkach wiórków. Ułożyć na desce jedna obok drugiej i schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Kulki można przechowywać w szczelnym pudełku w lodówce przez 14 dni. Smacznego!




5 komentarzy:

  1. Z chęcią bym spróbowała, więc zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudeńka! Aż nabrałam dodatkową ochotę na wersje z zurawinką, czy śliwkami. Kradnę pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  3. Warto mieć taki smakowity zapas energii :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają obłędnie...mistrzowskie zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  5. same pyszności kryją w sobie te małe cuda :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger