Sałatka z młodych ziemniaków ze szparagami i łososiem




Wprawdzie sezon na szparagi nieuchronnie zmierza ku końcowi, ale jeszcze można je spotkać na straganach. Ja zamierzam cieszyć się nimi do samego końca. Dziś proponuję podać je w towarzystwie młodych ziemniaczków, wędzonego łososia, rzodkiewki i koperku. Sałatkę obowiązkowo podajemy z jajkiem i słodkawym sosem musztardowym. Prosto i pysznie!


 


Składniki (dla 2 osób):
1/2kg młodych ziemniaków
10 zielonych szparagów
125g łososia wędzonego na gorąco
6 rzodkiewek
garść posiekanego koperku
2 jajka ugotowane na półtwardo

Sos:
1 łyżeczka musztardy Dijon
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny 
1/2 łyżeczki płynnego miodu
sól
 pieprz


Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
W międzyczasie zagotować wodę z solą w drugim garnku.
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce i pokroić na ok. 3-4 cm kawałki. Główki odłożyć na bok.
Szparagi wrzucić do gotującej się wody. Gotować 5-6 minut w zależności od grubości szparagów. Na minutę przed końcem wrzucić główki. Odcedzić i przelać zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania.
Wymieszać składniki sosu do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem. Rzodkiewki umyć i pokroić w cienkie plasterki.
Ziemniaki odcedzić, ułożyć na talerzach, dodać szparagi, rzodkiewki i jajko. Sałatkę polać sosem i posypać koperkiem. Podawać z gruboziarnistą solą morską i cytryną. Smacznego!


3 komentarze:

  1. Sałatka przepyszna, uwielbiam takie dania zwłaszcza w upalne dni. Zamiast łososia wędzonego użyłam pieczonego przyprawionego wędzoną papryką dla uzyskania dymnego posmaku.Dla wszystkich niezdecydowanych gorąco polecam to danie póki na straganach są jeszcze szparagi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Cieszę się, że smakowało :)

      Usuń
  2. Wygląda obłędnie, na pewno wypróbuję... :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger