Pancakes z ricottą, cynamonem, kardamonem i jagodami




To chyba jedne z lepszych pancakes jakie jedliśmy. Bardzo puszyste dzięki serkowi ricotta i pianie z białek. Obłędnie smaczne za sprawą przypraw: cynamonu i kardamonu. Lekko orzechowy smak zawdzięczają mące orkiszowej. Podałam je z gęstym jogurtem typu greckiego, świeżymi jagodami i syropem klonowym. Jak to się mówi: niebo w gębie!




Składniki (dla 2 osób):
Pancakes:
250g ricotty
125ml mleka
2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
120g mąki orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
2 czubate łyżki cukru pudru z cukru trzcinowego
szczypta soli
olej do smażenia

Do podania:
4 łyżki jogurtu typu greckiego
200g jagód
syrop klonowy


Przygotowanie:
Jagody umyć. Połowę wymieszać z jogurtem, resztę odłożyć.
W jednej misce wymieszać rózgą ricottę z mlekiem i żółtkami na gładką masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cynamonem, kardamonem i cukrem pudrem. Dobrze wymieszać. 
W drugiej misce ubić białka ze szczyptą soli na prawie sztywna pianę. Dodać ją do ciasta i delikatnie wymieszać. 
Rozgrzać dużą patelnię z niewielką ilością oleju. Nakładać po 1 łyżce ciasta i smażyć placki po 2 minuty z każdej strony. 
Podawać z jogurtem jagodowym, polane syropem klonowym i posypane pozostałymi jagodami. Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Wow, te pancakesy wyglądają wspaniale! ; )
    Idealnie puszyste! *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla mnie mistrzowskie!!! Uwielbiam pancakes. Wrocław jest na szczęście pełen knajpek gdzie można je kupić bo ja mam dwie lewe...

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają idealnie - zakochałam się! :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger