Placek z cukinii i sera koziego z sosem kurkowym




Tego posta miało nie być. Zdjęcie zrobione na szybko absolutnie nie z myślą o blogu. Nie mogłam się doczekać jak to zjem ;) Stało się i pochwaliłam się obiadem na Facebooku. Wam spodobał się na tyle, że przepis jednak zamieszczam. Połączenie smaków jak dla mnie obłędne!
Ci, którzy znają mnie i mojego ukochanego wiedzą, że grzyby do naszego domu wstępu nie mają. Ja je uwielbiam, ale mój luby nie wiedzieć czemu nie jest nawet w stanie o nich myśleć. Dań grzybowych zatem raczej nie gotuję, no chyba, że nadarzy się okazja jak ta wczoraj. Luby wybył popływać kajakiem, a ja korzystając z tej chwili pobiegłam na stragan i urządziłam sobie ucztę :) Składników spokojnie wystarczy na 2 porcje, ale nie będę kłamać, zjadłam wszystko sama bez cienia wyrzutów sumienia.




Składniki:
Placek:
1 średniej wielkości cukinia
garść startego twardego koziego sera
1 jajko
2 czubate łyżeczki mąki
 sól
pieprz
1 łyżka masła

Kurki:
200g kurek
1/2 niedużej cebuli
listki z kilku gałązek tymianku
50ml śmietanki 30%
1 łyżka masła
sól 
pieprz


Przygotowanie:
Cukinię umyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać ze sporą szczyptą soli i odstawić na pół godziny. 
W tym czasie pokroić cebulę w piórka i oczyścić kurki.
Cukinię odsączyć z nadmiaru wody wyciskając ją na sitku. Przełożyć do miski, dodać ser, rozbełtane jajko i mąkę. Doprawić do smaku pieprzem. 
Rozgrzać 2 patelnie, większą i mniejszą. Rozpuścić na nich po łyżce masła. Na większą patelnię wrzucić cebulę, na mniejszą wyłożyć równomiernie masę na placek, zmniejszając ogień smażyć go po 5 minut z każdej strony.
Cebulę co jakiś czas mieszać. Kiedy się zeszkli dodać kurki i tymianek. Smażyć 5 minut aż kurki puszczą sok. Następnie dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem.
Na talerz przełożyć placek, polać sosem kurkowym i podawać. Smacznego!

3 komentarze:

  1. wcale się nie dziwię, sama bym pewnie zjadła duuużą porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W trybie natychmiastowym zrobiłam się głodna. :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger