Sałatka z kalafiorowym "kuskusem"




Jest to dla mnie sałatka wyjątkowa, choć na taką nie wygląda. Przede wszystkim na pierwszy rzut oka ciężko stwierdzić, że to co widać w misce to kalafior a nie kuskus. Bardzo spodobał mi się pomysł na przygotowanie takiego kalafiorowego "kuskusu", który jest oczywiście dużo zdrowszy. Po drugie w takiej postaci zaakceptował go mój ukochany, który kalafiorem gardzi i do tej pory żadną siłą nie mogłam go zmusić do jego zjedzenia. Same plusy! A to wszystko dzięki Green Kitchen Stories. Chyba w końcu się skuszę i sprawię sobie ich książkę.
Sałatkę podałam w towarzystwie pieczonego pstrąga. Pyszny lekki obiad.


 


Składniki:
1 niezbyt duży kalafior
200g mrożonego lub świeżo wyłuskanego groszku
garść posiekanej bazylii
garść posiekanej natki pietruszki
70g prażonych pestek dyni
sok z 1/2 cytryny
1-2 łyżki oliwy extra vergine
100g sera feta
 sól morska
pieprz


Przygotowanie:
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Kalafior umyć, odciąć różyczki, włożyć je do malaksera i miksować aż zacznie teksturą przypominać kuskus. Gotować 3 minuty. Na duże sitko o niezbyt dużych oczkach wyłożyć groszek, następnie odcedzić kalafior przelewając wrzątkiem groszek. Kalafior będzie dość wodnisty, więc warto go zostawić na dłużej na sitku. Kalafior i groszek przełożyć do dużej miski, dodać zioła, pestki dyni, ser feta, sok z cytryny i oliwę. Doprawić sporą szczyptą soli i pieprzu. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger