Sałatka z pieczonym buraczkiem i gruszką




 Dziś zapraszam na sałatkę, w której sporo się dzieje, ale prym wiodą pieczone młode buraczki. Podałam je w towarzystwie roszponki, gruszki, soczewicy i koziego serka. Sałatkę posypałam prażonymi orzechami włoskimi i listkami świeżego tymianku oraz oprószyłam świeżo zmielonym czarnym pieprzem i skropiłam sosem z octem balsamicznym i francuską musztardą. Do sałatki podałam ciabattę i dodatkowo czerwoną karmelizowaną miodem czerwoną cebulkę (osobno, bo choć ja uwielbiam, to mój luby już niekoniecznie ;) Obłędne połączenie smaków, polecam!
Buraczków warto upiec od razu więcej i wykorzystać do innych dań lub po prostu kanapek.


 


Składniki (na 2 porcje):
3-4 młode buraczki
2 duże garście roszponki
1/2 dojrzałej gruszki
4 łyżki soczewicy z puszki
100g koziego twarożku
garstka orzechów włoskich
listki z kilku gałązek tymianku
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz

Sos:
1 łyżka octu balsamicznego
3 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżeczka musztardy francuskiej
sól
pieprz

Karmelizowana cebulka:
1 czerwona cebula pokrojona w piórka
1 łyżka masła
sól
pieprz
1 łyżeczka płynnego miodu


Przygotowanie:
Wcześniej przygotować pieczone buraczki. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Buraczki wyszorować i każdy osobno zawinąć szczelnie w folię aluminiową. Piec 60 minut. Wystudzić i obrać. Pokroić w niezbyt grube plastry (radzę się zaopatrzyć w jednorazowe rękawiczki).
Na suchej patelni uprażyć orzechy i odstawić. Na tej samej patelni rozpuścić masło. Dodać cebulę, posypać solą i pieprzem. Smażyć aż zmięknie. Na sam koniec dodać miód i dobrze wymieszać.
Wymieszać składniki sosu do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem.
Na talerzach rozłożyć roszponkę, na niej plastry buraczków, pokrojoną gruszkę, soczewicę i kozi serek. Sałatkę posypać listkami tymianku i orzechami. Skropić sosem i oprószyć pieprzem. Podawać z pieczywem i karmelizowaną cebulką. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger