Cukinie faszerowane aromatyczną kaszą kuskus




Przyznam, że z czystego lenistwa nie często bawię się w faszerowanie warzyw. Niby nie jest to pracochłonne, ale zawsze jednak wydłuża czas przygotowania potrawy o cenne minuty. Jeśli kuskus i cukinia, to zawsze w razem w sałatce. Kiedy jednak trafiłam w sklepie na małe zielone cukinie i te optymistycznie żółte, widziałam je tylko w nadzianej roli. Wyglądały tak ślicznie, że żal by było je tak po prostu posiekać. Tak przygotowane danie cieszy oko i na pewno sprawdzi się znakomicie na obiad dla gości. Kuskus jest bardzo aromatyczny dzięki przyprawom i świetnie nadaje się do faszerowania za sprawą swojej zwartej konsystencji. Do cukinii podałam lekką sałatkę z tego co teraz najlepsze, czyli mieszanki kilku odmian pomidorów ze sporą szczyptą soli morskiej, świeżo mielonego pieprzu i dobrej oliwy.


 


Składniki (dla 3 osób):
 3 średniej wielkości cukinie (okrągłe lub podłużne, żółte lub zielone)
150g kaszy kuskus
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kargamonu
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
100g sera feta
2 łyżki suszonej żurawiny
3 łyżki orzeszków pini
garść posiekanej mięty
sól
pieprz
sok z 1/2 limonki



 Przygotowanie:
 Kuskus wsypać do dużej miski ze szczyptą soli, zalać wrzątkiem nieco ponad jego poziom. Przykryć talerzem i odstawić na ok. 10 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Podłużne cukinie przekroić wzdłuż na pół, w okrągłych odkroić tylko górną część. Wydrążyć miąższ (ja używam do tego łyżeczki do melona). Pestki wyrzucić, resztę miąższu posiekać z grubsza nożem. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy na patelni, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć aż cebula zmięknie, dodać cukinię i sporą szczyptę soli. Smażyć jeszcze ok. 3 minuty. Kuskus rozdzielić widelcem, dodać zawartość patelni, przyprawy, ser feta, żurawinę, orzeszki uprażone na suchej patelni i miętę. Wlać 2 łyżki oliwy i sok z limonki. Wszystko wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Nafaszerować cukinie. Włożyć je do naczynia wysmarowanego oliwą i piec 30 minut.
Podawać z lekką sałatką, np. mieszanką pomidorów z dobrą oliwą. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger