Kanapka na ciepło z szynką, jabłkiem i serem cheddar




 Na blogu nastąpił lekki przestój, choć przepisów do opublikowania trochę czeka w kolejce. W ubiegłym tygodniu spędziliśmy kilka dni na wsi, gdzie zasięgu sieci nie było prawie wcale i przyznam, że bardzo mi to odpowiadało :) Dni spędzaliśmy wśród łąk, jezior i lasów. Wieczory przy grillu. Zdarzyła się też nocna kąpiel w jeziorze. Pogoda dopisała. Było upalnie, troszkę burzowo, a więc lato w pełni. Ten tydzień rozpoczęłam jeszcze bardziej aktywnie, co by wspomniane grillowanie nie odłożyło się tam, gdzie nie trzeba. Dziś obudziłam się lekko sfatygowana po wczorajszej 20-sto kilometrowej wędrówce, 15-sto kilometrowej szybkiej przejażdżce rowerowej i godzinnym treningu na macie. Dałam sobie w kość i potrzebowałam kalorycznego śniadania. Zrobiłam więc kanapki na ciepło z szynką parmeńską, jabłkiem i sporą ilością sera cheddar. Wszystko okraszone miodem i świeżym tymiankiem. Trochę to zestaw jesienny albo bardzo pyszny i pożywny. No i jest jabłko, nasze polskie oczywiście :)


 


Składniki (dla 1 osoby):
2 kromki chleba żytniego
masło
plaster szynki parmeńskiej
2 plastry jabłka ze skórką, ale bez gniazda
spora garść startego sera cheddar
świeżo zmielony czarny pieprz
miód 
świeży tymianek


Przygotowanie:
Nagrzać opiekacz do kanapek lub zgrzewarkę. Jedną kromkę chleba posmarować masłem. Na drugiej ułożyć szynkę, jabłko i ser cheddar. Wszystko oprószyć pieprzem. Podgrzewać w opiekaczu aż chleb się przyrumieni, ser roztopi, a jabłko zmięknie. Podawać skropione miodem z listkami tymianku. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger