Omlet biszkoptowy




Omlet biszkoptowy smakuje jak ciasto. Takie ciasto z patelni do przygotowania w mig. Pyszny pomysł na letnie śniadanie z dodatkiem sezonowych owoców. Ja podałam go z serkiem śmietankowym z wanilią, malinami, borówkami, syropem klonowym i miętą. 
Żeby omlet był naprawdę puszysty po ubiciu piany trzeba zmniejszyć obroty miksera na minimalne i dodając żółtka i mąkę miksować krótko tylko do połączenia się składników. Masa powinna być nadal puszysta. Także smażąc omlet należy być ostrożnym przy jego obracaniu. Ja mam specjalną szeroką łopatkę prawie wielkości patelni, ale można też delikatnie zsunąć omlet na talerz, przykryć go patelnią i obrócić lub pomagać sobie dwoma łopatkami, jak komu wygodnie.


Składniki (na 1 omlet):
2 duże jajka
szczypta soli
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru


Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Zmniejszyć obroty miksera i stale miksując dodać kolejno żółtka, mąkę i cukier. Masa powinna pozostać puszysta.
Rozgrzać małą patelnię o średnicy 18 cm i wysmarować ją masłem (także boki). Delikatnie wyłożyć masę i smażyć 4 minuty, następnie odwrócić ostrożnie na drugą stronę i smażyć jeszcze 2 minuty. Podawać z dowolnymi dodatkami, najlepiej z sezonowymi owocami. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Mój ulubiony! I w dodatku smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie się prezentuje ten omlet! ; )
    Super zdjęcia! *.*

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger