Tarta na cieście francuskim z wędzoną rybą i jabłkiem




Tarta na cieście francuskim przygotowana z kupnego ciasta jest dla mnie szybką alternatywą dla tradycyjnej tarty na kruchym spodzie. Warto użyć ciasta francuskiego przygotowanego na maśle, różnica w smaku jest ogromna. Jakiś czas temu Lidl wprowadził do sprzedaży takie właśnie ciasto i chętnie z niego korzystam. Dodatkowym plusem jest to, że ciasto jest już rozwałkowane na kształt koła. Idealna dla niego byłaby forma do tarty o średnicy 28 cm. Ja niestety takiej nie posiadam. Użyłam więc mniejszej, ale za to z wyższymi brzegami. Można by podwoić ilość farszu, aby wypełnić ją po brzegi, ale mi takie wolne boki nie przeszkadzają. Do nadzienia użyłam wędzonego dorsza, ale nada się każda inna biała ryba, np. makrela. Jabłko znakomicie tu do niej pasuje, a dodatek musztardy stawia tylko kropkę nad "i". Polecam!


 


Składniki (na formę o śr. 28 cm):
230g schłodzonego ciasta francuskiego (patrz wstęp posta)
4 duże jajka
75g startego sera cheddar
100ml śmietanki 30%
150g - 200g wędzonej białej ryby bez skóry i ości (u mnie dorsz)
1 łyżeczka suszonego tymianku + świeży do przybrania
2 pełne łyżki delikatnej musztardy
sól
pieprz
1 jabłko
sok z 1/2 cytryny


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Formę do tarty o średnicy 28 cm wysmarować masłem. Ciasto francuskie rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy lub użyć już rozwałkowanego. Ciastem wyłożyć dno i brzegi formy dociskając ręką. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć większą formą ceramiczną lub suchą fasolą. Piec 15 minut, po czym zdjąć obciążenie i piec jeszcze ok. 7 minut. Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 stopni.
Jabłko przekroić na pół, usunąć gniazda i pokroić w plastry. Skropić sokiem z cytryny.
W misce rozbełtać jajka widelcem jak na omlet. Dodać śmietankę, rozdrobnioną rybę, ser, suszony tymianek i musztardę, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę wylać na podpieczony spód, na wierzchu ułożyć plasterki jabłka. Wstawić do piekarnika i piec 25-30 minut aż masa zastygnie. Tartę podawać oprószoną świeżo zmielonym pieprzem i świeżym tymiankiem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger