Kaszotto i pieczone dorady




Spacerując po lesie z psem każdego dnia zauważam co raz śmielsze oznaki jesieni. Zieleń blednie, pojawiają się za to powoli odcienie żółci i czerwieni. Zmierzch zapada szybciej, co niezmiennie nas zaskakuje i do domu wracamy po zmroku. Po drodze nie spotykamy nikogo. Czasem tylko sarna lub zając przebiega nam drogę, nad nami nietoperze. Powoli zbliża się nieuniknione. I dobrze. Lubię tę przemijalność pór roku i kocham wczesnojesienne gotowanie. Po urodzaju letnich warzyw i owoców, organizm domaga się bardziej niż zwykle gorących i sycących dań. W ostatnich dniach dużo czasu spędzam w kuchni, robię domowy keczup, duszone śliwki w soku pomarańczowym na kolejne śniadania, w planach masa wypieków, a w między czasie pyszne obiady jak te pieczone dorady i kaszotto, czyli kasza pęczak przygotowana jak risotto. Ryby upieczone najprościej jak się da, w bulionie i białym winie z wiórkami masła, kawałkami czosnku i cytryny. Do tego wspomniane kaszotto w mocno jesiennej szacie, z marchewką, kasztanami, rozmarynem, tymiankiem i kozim serem. Całość doprawiona świeżo zmieloną gałką muszkatołową. Pysznie.
Z podanych składników wychodzi porcja kaszotto dla 4 osób. Ja połowę schowałam do lodówki i na drugi dzień zapiekłam w kieszonkach z piersi kurczaka. Smakowało równie wybornie.


 


Składniki (dla 4 osób):
Kaszotto:
200g kaszy pęczak
200ml białego wina wytrawnego
700ml bulionu warzywnego
1 łyżka oliwy
1 + 1 łyżka masła
1 czerwona cebula drobno posiekana
2 ząbki czosnku drobno posiekane
2 marchewki
100g gotowanych kasztanów
posiekane igiełki z 1 gałązki rozmarynu
listki z kilku gałązek tymianku + do dekoracji
50g twardego sera koziego, startego
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Ryby:
4 oczyszczone i wypatroszone dorady
1 cytryna
4 ząbki czosnku pokrojone na plasterki
wiórki masła
sól
pieprz
ok. 250ml białego wina wytrawnego


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Na każdej rybie wykonać po 3 niezbyt głębokie nacięcia. Ryby oprószyć solą i pieprzem na zewnątrz i w środku. Do środka włożyć plasterki cytryny (odłożyć po jednym na wierzch każdej ryby), czosnku i kilka wiórek masła. Dorady włożyć do naczynia żaroodpornego, na dno wylać białe wino, w nacięcia na grzbietach włożyć wiórki masła, na wierzchu ułożyć po plasterku cytryny. Odstawić. Ryby wstawić do piekarnika w połowie robienia kaszotto.
Zacząć przygotowywać kaszotto. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać oliwę i 1 łyżkę masła. Wrzucić cebulę, czosnek i zioła, smażyć mieszając ok. 5 minut. Dodać kaszę i marchewkę, przemieszać aż równomiernie pokryją się tłuszczem, wlać wino. Kiedy prawie całe odparuje wlać 2 łyżki wazowe bulionu, kiedy kasza go wchłonie dodać kolejne i tak dalej aż kasza będzie ugotowana. Zajmie to ok. 20-25 minut. Jeśli zostanie trochę bulionu można go dolać razem z winem do ryby. 
Do kaszotto wmieszać kasztany, ser i resztę masła, doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżo zmieloną gałką. Przykryć i odstawić na kilka minut. Podawać z rybami udekorowane świeżym tymiankiem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger