Korma z warzyw korzeniowych i nerkowców




W zeszłym tygodniu mieliśmy za oknem paskudną pogodę. Było mokro i chłodno. Czuć było jesień i to nie tą złotą, a raczej już listopadową. Kupiłam wtedy sporo warzyw z myślą o rozgrzewających ciało daniach. Tydzień minął i nie udało się wszystkiego zużyć. Poniedziałek przywitał nas latem :) Ale warzywa trzeba było przerobić i tak powstało to dość jesienne curry. Zrobiłam go sporo i część chyba zamrożę na te chłodniejsze dni. Jest bardzo sycące i mocno rozgrzewające. Słodko ostre. Słodycz zawdzięcza warzywom i nerkowcom, pikantność przyprawom. Jedno jest pewne. Jest pyszne! Myślę, że przypadnie do gustu także mięsożercom ;)
Zmodyfikowany przepis z niemieckiego wydania Jamie Magazine.


 


Składniki (na 4-6 porcji):
1 łyżka oleju
1 duża cebula drobno posiekana
6 ząbków czosnku drobno posiekanych
kawałek imbiru wielkości kciuka startego drobno na tarce
2 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
2 łyżeczki ziaren kolendry
1 łyżka kapsułek kardamonu
1-2 łyżeczki mielonego chilli (wedle upodobań)
150g nerkowców
2 średniej wielkości bataty obrane i pokrojone w kostkę
2 duże marchewki obrane i pokrojone w plasterki
2 duże pasternaki obrane i pokrojone w plasterki
100g groszku cukrowego
400ml bulionu warzywnego
400ml mleka kokosowego
100ml jogurtu greckiego
świeża kolendra lub mięta

Do podania:
gotowany ryż basmati
chlebki naan


Przygotowanie:
W woku lub dużym rondlu rozgrzać olej. Dodać cebulę, czosnek i imbir, smażyć kilka minut aż cebula zmięknie. W międzyczasie w moździerzu utłuc kmin, kolendrę i ziarenka ze strączków kardamonu. Przyprawy wraz z chilli dodać do cebuli. Smażyć 1 minutę aż uwolnią aromat. Do woka wrzucić warzywa (oprócz groszku) i 100g orzechów. Smażyć 5 minut. Wlać bulion i mleko kokosowe. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia 30 minut. Na minutę przed końcem dodać groszek cukrowy. Ewentualnie doprawić solą, jeśli bulion był mało słony. Curry zdjąć z ognia, wmieszać jogurt. Podawać posypane świeżą kolendrą lub miętą i resztą nerkowców z dodatkiem ugotowanego ryżu i chlebków naan. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Cudowne danie i pięknie podane! *.*
    Bardzo mi się podoba ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha. Nerkowce idealnie pasują do tego dania :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger