Muffiny gryczane z antonówkami i cynamonem




Przymierzam się do pieczenia szarlotki. Od wczoraj czeka już w koszyku szara reneta. Jednak na jabłkowy wypiek miałam ochotę od dłuższego czasu, którego notabene za wiele nie miałam. Jak zwykle w takich sytuacjach z pomocą przyszły muffiny i muszę stwierdzić, że godnie tę szarlotkę zastąpiły. Na mące gryczanej, maśle i maślance - smakują jak dobre ciasto ucierane zwieńczone kruszonką. Najlepiej sprawdzą się tu jabłka odmian typowo szarlotkowych, czyli szara reneta bądź jak u mnie antonówka. Muffiny piekłam w nieco większych kartonowych foremkach. Wyszło mi 11 sztuk, więc w standardowych papilotkach będzie około 15-16.


 


Składniki:
150g mąki gryczanej
100g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
100g cukru trzcinowego
2 duże jajka
100g roztopionego masła
250ml maślanki
1/2 kg jabłek (szara reneta lub antonówka)

Kruszonka:
50g mąki gryczanej
50g mąki pszennej
40g cukru trzcinowego
50g zimnego masła


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jeśli używacie standardowych papilotek, to wyłóżcie nimi formę na muffiny.
Przygotować kruszonkę. W misce wymieszać obie mąki i cukier, dodać masło pokrojone na małe kawałki i rozetrzeć wszystko palcami. Odstawić.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki (ok.2cm).
Do jednej miski przesiać obie mąki razem z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Dodać cukier i wymieszać.
W drugiej misce wymieszać rózgą jajka z masłem i maślanką.
Płynne składniki przelać do suchych i wymieszać krótko do połączenia się składników. Na koniec wmieszać jabłka.
Foremki napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Wierzch posypać kruszonką. Piec 20-30 minut w zależności od wielkości foremek (sprawdzić wykałaczką).

6 komentarzy:

  1. Cudowne muffinki! *.*
    Z pewnością są pyszne!
    Super zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie wyrośnięte! Porywam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, bardzo ostatnio lubię mąkę gryczaną, więc zjadłabym sobie takich muffinek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobione, zjedzone i przepyszne! dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za komentarz :) No i cieszę się, że smakowały :D

      Usuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger