Pancakes na maślance z korzennym sosem śliwkowym




 I znów śniadaniowo. Tym razem tradycyjne pancakes na maślance. Nic nie pobije obłędnie puszystych placuszków z ricottą, ale akurat miałam ochotę na lżejszą opcję. Za to ten sos! Sos jest boski! Śliwki duszone w świeżo wyciśniętym soku z pomarańczy z korzennymi przyprawami: cynamonem, kardamonem, goździkami i anyżem. Pyszności! Do pankejków podałam dodatkowo jogurt grecki z wodą różaną i cynamonem, delikatnie posłodzony.
Sam sos może nie prezentuje się zbyt pięknie, ale naprawdę, smak wyrównuje wszelkie niedostatki urody. Z podanych proporcji sosu wychodzi dość sporo, ale spokojnie można go przechowywać 2-3 dni w lodówce i wykorzystywać do następnych śniadań, np. owsianki, jaglanki, omletu biszkoptowego lub po prostu jogurtu zmieszanego z  orzechami.


 


 Składniki:
Pancakes (dla 2-3 osób):
200g mąki (dałam pół na pół pszenną i gryczaną)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
2 łyżki cukru trzcinowego
20g płatków owsianych
400ml maślanki
1 duże jajko
40g roztopionego i ostudzonego masła

 Jogurt:
 200g jogurtu greckiego
szczypta cynamonu
1/2 łyżeczki wody różanej
cukier do smaku

Sos:
250ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (3 duże pomarańcze)
750g śliwek
1 laska cynamonu
1 gwiazdka anyżu
4 goździki
4 kapsułki kardamonu
cukier do smaku

 Przygotowanie:
Przygotować sos. Można zrobić to dzień wcześniej, by zaoszczędzić czas. Przed podaniem podgrzać.  Sok wlać do rondla. Dodać wypestkowane śliwki i przyprawy. Gotować na małym ogniu ok. 25 minut aż owoce się rozpadną i sos nabierze aromatu. Na sam koniec dosłodzić cukrem do smaku.
 Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Dodać cukier i [płatki owsiane, wymieszać. W drugiej misce wymieszać rózgą maślankę z jajkiem i masłem. Płynne składniki przelać do mąki i wymieszać. Ciasto odstawić na co najmniej 15 minut.
Wymieszać jogurt z wodą różaną i cynamonem. Dosłodzić do smaku i odstawić.
Rozgrzać dużą patelnię z niewielką ilością oleju. Łyżką nakładać ciasto i smażyć placki po 2-3 minuty z każdej strony. 
Podawać z jogurtem i sosem śliwkowym. Smacznego!

1 komentarz:

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger