Pancakes z bananami na mleku migdałowym




Pankejki zdominowały ostatnio bloga i w tym tygodniu planowałam zrobić sobie od nich przerwę. Planowałam, bo dziś odkryłam 2 mocno dojrzałe banany, które raczej nie dożyłyby kolejnego dnia. W lodówce miałam mleko migdałowe, które kupiłam jakiś czas temu bez konkretnego pomysłu. A że w przyszłym tygodniu wyjeżdżamy na urlop, trzeba wyczyścić lodówkę. Myślałam o koktajlu, ale nie miałam za bardzo na niego ochoty, więc padło na pankejki :) Są pyszne i puszyste, ze słodkimi kawałkami rozpadających się bananów. Mąkę orkiszową można zastąpić pszenną, mleko migdałowe zwykłym krowim (choć moim zdaniem migdałowe daje ciekawy efekt), a pekany orzechami włoskimi.


 


 Składniki (dla 4 osób):
1 szklanka mąki orkiszowej
1/2 szklanki razowej mąki orkiszowej
3/4 szklanki płatków owsianych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
3 łyżki cukru trzcinowego
1,5 szklanki mleka migdałowego
2 jajka
2 łyżki oleju
2 bardzo dojrzałe banany

orzechy pekan
syrop klonowy


Przygotowanie:
Do jednej miski przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą. Pozostałe na sitku otręby także wsypać do miski. Dodać cukier i wymieszać.
W drugiej misce wymieszać mleko migdałowe z jajkami i olejem.
Płynne składniki przelać do suchych, wymieszać. 
Banany obrać, przekroić wzdłuż i pokroić w półplasterki. Wmieszać do ciasta.
Rozgrzać dużą patelnię z niewielką ilością oleju i smażyć placki po 2 minuty z obu stron. Podawać z syropem klonowym i orzechami pekan. Smacznego!


1 komentarz:

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger