Wegańskie ciasto bananowe




Chlebków bananowych na blogu jest już sporo, ale wersji wege nie ma. Ciasto to było dla mnie małym wyzwaniem i pewnie bym go nie upiekła dla domowników, no bo jak tak bez jajek. W kwietniu (!) organizowaliśmy w naszym klubie Wieczór Wegański w ramach Tygodnia Wegańskiego i z tej okazji właśnie poczyniłam ten wypiek. Było to ciekawe doświadczenie, ale jednak jako nie-weganka wybieram ciasto z jajkami, mlekiem od krowy i najlepiej masłem ;) Przepis publikuję, bo może komuś z Was się przyda. Mleko sojowe można zastąpić ryżowym, owsianym lub migdałowym. Kupując czekoladę do wegańskiego wypieku trzeba zwrócić uwagę czy w składzie nie ma mleka w proszku. 
Zmodyfikowany przepis z niemieckiego magazynu Lecker Bakery.


 


Składniki (na formę 30x12 cm):
100g migdałów w płatkach
100g posiekanej gorzkiej czekolady (70% kakao)
450g mąki pszennej
200g cukru
4 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
375ml mleka sojowego
200ml oleju rzepakowego
4 dojrzałe banany średniej wielkości


 Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę o wymiarach 30x12 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia lub obsypać mąką.
Migdały uprażyć na suchej patelni. Odstawić do wystygnięcia. Czekoladę posiekać. Banany obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie plasterki.
W jednej misce wymieszać mąkę z cukrem, cukrem waniliowym, sodą i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce wymieszać olej i mleko sojowe. Płynne składniki przelać do suchych i wymieszać do połączenia składników. Na koniec do ciasta wmieszać migdały, czekoladę i banany. Przełożyć do przygotowanej formy i piec ok. 1 godziny do suchego patyczka. Smacznego!


1 komentarz:

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger