Zupa marchewkowa z mlekiem migdałowym i serem feta




Dziś wyjeżdżamy na urlop. Co prawda dobra pogoda nas opuściła, ale humory nie :) Zanim spakuję plecak zapraszam jeszcze na szybciutki przepis - zupę powstałą z tego, co jeszcze miałam w lodówce, a co zużyć trzeba było przed wyjazdem. Kilka marchewek, reszta passaty pomidorowej i mleka migdałowego. Do tego aromatyczne przyprawy: cynamon, kardamon i imbir. Całość okraszona serem feta i siekanymi migdałami. Wyszło pyszniej niż się spodziewałam :) Jeśli pominiemy ser, będzie 100% wege!


 


Składniki (dla 3-4 osób):
1 łyżka oliwy
1 mała cebula drobno posiekana
2 ząbki czosnku drobno posiekane
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
5 dużych marchewek
250ml (1 szklanka) passaty pomidorowej lub krojonych pomidorów z puszki
300ml bulionu warzywnego
400ml mleka migdałowego lub innego roślinnego
sól
pieprz

ser feta
uprażone posiekane migdały
chlebki naan lub inne pieczywo


Przygotowanie:
W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, smażyć 5 minut co jakiś czas mieszając. W międzyczasie obrać marchewkę i pokroić w niezbyt grube plastry. Do cebuli dodać przyprawy i smażyć 1 minutę aż uwolnią aromat. Dodać marchewki i smażyć jeszcze ok. 5 minut. Do garnka wlać passatę i bulion (powinny przykryć marchewkę). Doprowadzić do wrzenia, przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować 30 minut aż marchewka zmięknie. Zupę zmiksować na krem dolewając mleko migdałowe. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z serem feta, migdałami i pieczywem. Smacznego!

2 komentarze:

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger