Babka z nutellą i orzechami




Ciasto dla miłośników Nutelli, tych małych jak i dużych. I choć ja do nich nie należę, to upiekłam je dla ukochanego i tak jak się spodziewałam, bardzo mu smakowało. Jest proste i nie sposób go zepsuć, nawet jeśli źle się ustawi temperaturę piekarnika, o czym przekonałam się na własnej skórze :) Przepis zaczerpnęłam z książki Doroty Świątkowskiej Moje wypieki i desery, ale znacznie zmniejszyłam ilość cukru, prawie o połowę, a masło w polewie zastąpiłam śmietanką.




Składniki (forma na babkę o śr. 24 cm):

Ciasto (składniki powinny mieć temperaturę pokojową)
:
120g miękkiego masła
190g cukru (dałam 100g cukru trzcinowego)
150g Nutelli
5 jajek (osobno żółtka i białka)
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
4 łyżki mleka

Polewa:
100g gorzkiej czekolady
100ml płynnej śmietanki 30%

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Formę do babki o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Masło utrzeć na jasną i puszystą masę. Stopniowo wsypywać cukier, dalej ucierając. Dodać Nutellę i ponownie utrzeć. Dodawać po kolei żółtka stale miksując. Następnie do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać orzechy i mleko, zmiksować. W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać ją do ciasta. Ciasto przelać do przygotowanej formy. Piec 20 minut, po czym zwiększyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze 30-40 minut do suchego patyczka. Ostudzić.
Śmietankę zagotować w małym garnku, zdjąć z ognia. Dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Polewę rozprowadzić na babce. Smacznego!


1 komentarz:

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger