Chlebek dyniowy z czekoladą i orzechami



Sezon dyniowy trwa w najlepsze, a więc i u mnie przerabianie idzie pełną parą :) Dziś zapraszam na jeden z jego efektów - chlebek dyniowy z czekoladą i orzechami włoskimi, idealny na przekąskę, ale także na śniadanie, gdyż nie jest zbyt słodki. Jak już pewnie zauważyliście ilość cukru w moich wypiekach zawsze jest dość ograniczona. Zawsze więc sugeruję dodać go więcej, jeśli wolicie bardziej słodki smak.


 


Składniki (forma 27x10 cm):
50 g orzechów włoskich
100 g gorzkiej czekolady
2 jajka
100 g cukru trzcinowego
75 ml oleju (użyłam oleju z orzechów włoskich)
300 g piure z pieczonej dyni
250 g mąki (u mnie orkiszowa)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli 
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
150 ml mleka


Przygotowanie:
Formę wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Orzechy i czekoladę drobno posiekać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Jajka, cukier i olej ubijać mikserem przez ok. 4 minuty na puszystą masę. Dodać dynię i krótko zmiksować. Do masy przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami, wymieszać. Następnie wlać mleko i jeszcze raz wymieszać. Na końcu dodać orzechy i czekoladę. Ciasto przelać do formy i piec 75 minut (chlebek może na wierzchu popękać). Smacznego! 


2 komentarze:

  1. cudowne, energetyczne zdjęcia! ależ ja lubię takie wypieki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, pychota :) Idealny na podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger