Energetyczne kulki z suszonych owoców




Na blogu prezentowałam już przepisy na kuleczki pełne energii z suszonych fig (KLIK) i suszonych moreli z wiórkami kokosa (KLIK). Dziś kolejna propozycja na tę zdrową przekąskę. Tym razem z mieszanych suszonych owoców, z mielonymi orzechami laskowymi i kakao. Mają one nieco inną fakturę niż pozostałe, przypominają bardziej trufle, ale są od nich dużo lżejsze. Kulki można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 2 tygodni. Jest to więc bardzo dobre rozwiązanie i ratunek, kiedy nagle najdzie nas ochota na małą przekąskę między posiłkami :)
Przepis z niemieckiego magazynu Mutti.




Składniki (na ok. 30 sztuk):
200g mieszanych suszonych owoców (u mnie morele, daktyle, śliwki i gruszki)
80ml wody
2 łyżeczki kakao
150g mielonych orzechów laskowych
50g płatków owsianych
50g orzechów włoskich


Przygotowanie:
 Suszone owoce przełożyć do miski, wlać wodę i zmiksować ręcznym blenderem na gładką masę. Dodać kakao, orzechy laskowe, płatki owsiane i drobno posiekane orzechy włoskie, wymieszać. Dużą deskę do krojenia owinąć folią aluminiową. Zwilżonymi dłońmi formować małe kulki i układać obok siebie na desce. Schłodzić ok. 1 godziny w lodówce i przełożyć do szczelnej puszki lub słoika. Przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Smacznego!


4 komentarze:

  1. bardzo lubimy takie łakocie! robiłam podobne kulki tylko bez płatków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie zdrowe, bakaliowe słodkości!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger