Muffiny na kozim jogurcie z gruszką i rozmarynem




Dziś szybki przepis na muffiny w jesiennym klimacie z gruszką i rozmarynem. Ciasto na bazie koziego jogurtu smakuje ciekawie i jest miłą odmianą. Jeśli jednak nie lubicie koziego mleka, spokojnie można zastąpić go zwykłym. Użyłam mąki orkiszowej, ale może być pszenna. Muffiny nie są zbyt słodkie i idealnie sprawdzą się jako drugie śniadanie. Standardowo już piekłam je w większych kartonowych foremkach. W tradycyjnych papilotkach wyjdzie nam ok. 12-14 muffinek.



Składniki:
250g mąki orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka mielonego kardamonu
igiełki z 1 gałązki rozmarynu drobno posiekane
100g cukru trzcinowego
2 duże jajka
100g roztopionego masła
250ml koziego jogurtu
2 twarde gruszki


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jeśli używacie standardowych papilotek, to wyłóżcie nimi formę na muffiny.
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki (ok.2cm).
Do jednej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą i kardamonem. Dodać cukier i wymieszać.
W drugiej misce wymieszać rózgą jajka z masłem i jogurtem.
Płynne składniki przelać do suchych i wymieszać krótko do połączenia się składników. Na koniec wmieszać gruszki i rozmaryn.
Foremki napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec 20-30 minut w zależności od wielkości foremek (sprawdzić wykałaczką). Smacznego!


4 komentarze:

  1. BARDZO intrygujące zestawienie smaków!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. podoba mi się to połączenie smaków! Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, bardzo mi się podoba to połączenie smaków :) Musiały być wyjątkowe :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger