Pieczony omlet biszkoptowy z jabłkami w cynamonie




Powroty po dłuższych przerwach w blogowaniu zawsze są dla mnie ciężkie. Nawet jeśli przepisy i zdjęcia czekają na publikację, zwykle odkładam to o kolejny dzień. Tak było i tym razem, bo choć obiecywałam sobie napisać tu w miniony poniedziałek, czynię to 5 dni później. Proszę mi wybaczyć to urlopowe rozleniwienie. Obiecuję poprawę ;)
Omlet biszkoptowy gościł już na blogu w formie smażonej, dziś zapraszam na prostszą wersję - pieczoną. Oszczędza sporo nerwów przy obracaniu omleta, który nie traci przy tym cennych pęcherzyków powietrza. Jest więc jeszcze bardziej puszysty, wręcz piankowy. Smakuje obłędnie z podsmażonymi na maśle jabłkami z miodem i cynamonem. Dodatkowo podałam go z greckim jogurtem i cukrem pudrem do posypania. Polecam na weekendowe jesienne śniadanie.


 


Składniki (na 2 duże porcje):

Omlety:
4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki mleka
3 łyżki mąki

Jabłka:
2 małe jabłka
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki płynnego miodu

jogurt grecki
cukier puder


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wysmarować masłem 2 płytkie formy do pieczenia o średnicy ok. 18 cm lub najlepiej patelnie, które można używać w piekarniku.
Jabłka umyć, przekroić, usunąć gniazda i pokroić w ćwiartki.
Na większej patelni rozgrzać masło, dodać jabłka i smażyć po 2 minuty z każdej strony aż zmiękną i się przyrumienią. Na sam koniec wymieszać z miodem i cynamonem. Odstawić.
Białka ubić na puszystą masę pod koniec dodając cukier puder. Zmniejszyć obroty miksera do minimum, dodać żółtka, mleko i mąkę. Masa powinna być nadal puszysta. Delikatnie przełożyć ją do przygotowanych foremek, na wierzchu ułożyć kawałki jabłek. Piec 15 minut (3 ostatnie minuty piekłam z termoobiegiem). Podawać z jogurtem i cukrem pudrem. Smacznego!


6 komentarzy:

  1. oj jak ja uwielbiam takie śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Już poprawiam, razem z mąką i mlekiem.

      Usuń
  3. Pysznie piękny i pięknie pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. aż idę się zapytać mamy czy mamy jakąś patelnie którą można wstawić do piekarnika :) ♥

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger